De Groene Fietsgordel Brugge is een aaneengesloten netwerk van veilige, groene fietsroutes rond de stad. Het netwerk verbindt Brugge met de randgemeenten én met de omliggende natuur. Of je nu fietst voor je plezier, naar school of het werk – deze gordel maakt het makkelijker, aangenamer én duurzamer.
Alle paden op de Groene Fietsgordel zijn bewegwijzerd met bordjes “Groene Gordel Brugge". Ze liggen op het fietsroutenetwerk Brugse Ommeland. De Groene Fietsgordel Brugge is ook een themaroute van Westtoer. In 2025 wordt een nieuwe versie van de folder uitgebracht.
44 kilometer fietsplezier met veel extraatjes
Zin in een grote fietstocht rond Brugge? Dat kan via de route van 44 km door het groen. Dankzij nieuwe fietspaden en slimme ingrepen van het landinrichtingsproject Groene Fietsgordel Brugge fiets je veiliger én rustiger. Zo vermijd je de gevaarlijke kruispunten en de grote wegen. Perfect voor wie graag ontspannen fietst, alleen of met vrienden of met het gezin.
.JPG)
Fietsen door een landschap met een verhaal
Fietsen is het fijnst als de omgeving je iets te bieden heeft. Daarom hebben we enkele bijzondere plekken langs de route een opfrisbeurt gegeven. Soms deden we dat om de natuur alle kansen te geven. Op andere plekken wilden we het historische karakter extra in de verf zetten. Zo wordt je fietstocht niet alleen mooi, maar ook boeiend — met verhalen onderweg... Hieronder vind je er zo enkele.
De herinrichting van de Assebroekse Meersen zorgt ervoor dat regenwater beter wordt opgevangen. Dat helpt om verdroging tegen te gaan én om overstromingen te voorkomen. In het voorjaar fleuren bloemen de weiden op. Je vindt hier heel wat biodiversiteit.
Ook de site met de mysterieuze archeologische cirkels in de Assebroekse meersen zit in het nieuw. De vier concentrische cirkels in de bodem zijn nu permanent zichtbaar in het landschap. Het zijn resten van de wallen rond een middeleeuwse waterburcht die recent opnieuw zijn uitgegraven.

dronebeeld Tom Lagaeysse
Gezondheidshoekje Sint Lucas. In de schaduw van het Sint-Lucasziekenhuis vind je naast het fietspad van de Groene Gordel een rustplaats met zitbanken, een grote picknicktafel en enkele speeltoestellen voor de jonge ziekenhuispatiënten. Maar uiteraard zijn alle kinderen er welkom!
De Blankenberse Dijk is een middeleeuwse polderdijk tussen Brugge en Blankenberge. Hij beschermde de polders tegen overstromingen vanuit het binnenland. In het weidse polderlandschap is er vaak veel wind. Als fietser kan je hier even afstappen aan de picknickplaats. Een kunstwerk zorgt ervoor dat je de oude Blankenbergse dijk kan zien herleven in het landschap.
In het provinciaal domein Fort van Beieren vind je een aarden fort, wellicht uit 1704, gebouwd door de Franse bouwmeester de Vauban. Hij versterkte in opdracht van Lodewijk XIV tal van steden en militaire vestigingen. Het Fort van Beieren bestaat uit een dubbele verdedigingsgordel.
Ook het Verbrand Fort werd aangelegd in het begin van de 18de eeuw. Het was een onderdeel van de verdedigingslinie om Brugge en Damme te beschermen tegen aanvallen uit de Noordelijke Nederlanden. Het fort is zo getrouw mogelijk hersteld zonder grote ingrepen in het landschap.
Rij niet te snel door de Wulgebroeken, zodat je het nieuwe rustplekje niet voorbijrijdt. Via een kleine vlonder kom je er bij een uitkijkpunt waar je even kunt wegdromen bij het bloemrijke weidelandschap in de zomer, of bij de overstroomde broeken in de winter. In de verte raast de stad.
.JPG)
Even uitblazen met uitzicht
Wil je volop genieten van het groen rond Brugge? Neem dan gerust plaats op een van de typische Groene Gordel-banken. Je vindt ze op plekken met een prachtig uitzicht over het landschap. Zin om even de benen te strekken? Op verschillende plaatsen kan je ook een korte wandeling maken in de buurt. In Zedelgem is een natuurlijke speelruimte ingericht nabij de Pierlapont.


Inrichtingsplan Groene Fietsgordel Brugge
De Groene Gordel Brugge is méér dan een reeks fietspaden. Het is een doordacht inrichtingsplan dat stad en randgemeenten met elkaar verbindt via veilige, groene en aantrekkelijke routes.
Het plan, gerealiseerd tussen 2013 en 2025, maakt deel uit van het bredere project Landinrichting Randstedelijk Gebied Brugge, met een duidelijke missie: de leefkwaliteit van de Brugse rand duurzaam versterken. Tegelijk gaf het een impuls aan de natuur, het landschap en de klimaatrobuustheid van de groene rand rond Brugge. De VLM realiseerde de Groene Fietsgordel Brugge samen met een reeks partners.
Vier pijlers
- Leefkwaliteit verhogen – Mensen moeten zich vlot, veilig en aangenaam kunnen verplaatsen. Te voet, met de fiets, in een omgeving die uitnodigt tot bewegen en ontspannen.
- Natuur en landschap versterken – Er komt ruimte voor bos, natuur en herstel van het landschap.
- Recreatie én verbinding – Brugge en de omliggende gemeenten worden letterlijk én figuurlijk met elkaar verbonden.
- Klimaatbestendigheid vergroten – De groengebieden bufferen bij hitte, droogte en wateroverlast. Meer bomen en open ruimte helpen de omgeving afkoelen en vangen regenwater op en zorgen voor infiltratie.
Negen concrete doelstellingen
- Een sluitende fietsring rond Brugge – Een samenhangende gordel van fietsverbindingen die je rond de stad leidt, in één lus.
- Toegang tot het groen – Bossen, landbouwzones en natuurgebieden worden beter bereikbaar via trage wegen vanuit dorpen als Varsenare, Loppem, Oostkamp, Sijsele, Damme en anderen.
- Slimme koppelingen – Vanuit de kernen sluiten routes logisch aan op de fietsring.
- Afstemming tussen stad en rand – Brugge en de buurgemeenten stemmen hun fietsbeleid beter op elkaar af. Waar nodig komen er groene, veilige verbindingen.
- Landschappelijke inpassing – Fietsroutes, waar nodig hersteld of heraangelegd, worden zorgvuldig geïntegreerd in het landschap. Waar het nodig is, wordt herstel of heraanleg voorzien.
- Veiligheid voorop – Vrijliggende fietspaden en veilige oversteekplaatsen maken fietsen comfortabel en zorgeloos.
- Fietsen zichtbaar maken – Bewegwijzering en informatie tonen de mogelijkheden, zowel voor functioneel als recreatief gebruik.
- Aantrekkelijke omgeving – De fietsroutes lopen door landschappen die bewust ingericht zijn: met aandacht voor natuur, erfgoed en biodiversiteit.
- Ruimte voor rust – Langs de routes komen rustpunten waar je even op adem kunt komen, alleen of met gezelschap.
Een plan met oog voor morgen
De Groene Fietsgordel Brugge biedt oplossingen voor mobiliteit en recreatie, en draagt bij aan een klimaatrobuuste toekomst voor de Brugse regio. Door natuur te versterken, meer groen te voorzien en ruimte te geven aan water, ontstaat een landschap dat beter bestand is tegen extreme weersomstandigheden. Tegelijk stimuleert de Groene Gordel duurzame verplaatsingen, weg van de auto, richting fiets en zachte mobiliteit.
Dit alles maakt de Groene Fietsgordel een sleutelproject voor wie gelooft in een gezonde, leefbare en verbonden regio – vandaag én morgen.
Klimaatbestendig en duurzaam
Veel van de ingrepen dragen bij aan een duurzame leefomgeving. Sommige zijn logisch en zichtbaar. Meer fietspaden? Dat betekent meer mensen op de fiets, minder auto's op de weg, minder CO2-uitstoot.
Maar er zijn ook minder opvallende maatregelen die mee het verschil maken. Door stukken bos aan te kopen, kunnen we het bestaand bosgebied beschermen en uitbreiden. Zo blijft het bos op lange termijn behouden.
De herinrichting van de Assebroekse Meersen en de Wulgebroeken zorgt ervoor dat regenwater beter wordt opgevangen. Dat helpt om verdroging tegen te gaan én om overstromingen te voorkomen. De vernatting zorgt er ook voor dat de bloemenrijkdom in de weilanden behouden blijft. Dat is goed voor de biodiversiteit.
In de landschapsprojecten van het Regionaal Landschap zijn hagen en houtkanten aangeplant. De groene plekjes dicht bij de stad zorgen voor verkoeling bij hitte.
Zelfs in de technische uitvoering was duurzaamheid een aandachtspunt. Een voorbeeld? Bij sommige projecten kozen we voor schroefpalen in plaats van traditionele funderingen. Zo kunnen materialen later makkelijker hergebruikt worden.
Partners
Agentschap Wegen en Verkeer (AWV), De Vlaamse Waterweg, Agentschap voor Natuur en Bos (ANB), de Provincie West-Vlaanderen, gemeente Oostkamp, gemeente Beernem, gemeente Zedelgem, Stad Brugge, Stad Damme, Regionaal Landschap Houtland, Natuurpunt, Infrabel en particulieren.

De Groene Fietsgordel Brugge kreeg een mooie erkenning in 2021. Het project werd één van de 10 genomineerden van de wedstrijd Vlaamse Fietsinfrastructuur, georganiseerd door Stad en Architectuur en Fietsberaad Vlaanderen. De publicatie van de 10 inspirerende projecten kan je aanvragen via de website van stad en architectuur.