Ruilverkavelingsakte
De akte van de ruilverkaveling A11 is getekend op 29 november 2022. Hiermee is de herverkaveling afgerond. Een voor éénsluitend verklaard uittrekstel van de ruilverkavelingsakte zal aan alle belanghebbenden worden opgestuurd.
Nieuwe percelen in gebruik
De officiële ingebruikname van de herverkavelde percelen was op 1 oktober 2022. De landmeters van de VLM hebben de percelen op het terrein afgebakend. Iedere eigenaar en gebruiker is met een aangetekende brief op de hoogte gebracht van deze zogenaamde verlanding. Gebruikers die de nieuwe percelen nog langer dan 1 oktober willen gebruiken, kunnen dat doen als ze tot een akkoord komen met de vroegere gebruikers.
Eindrekeningen verstuurd
Eind augustus 2022 heeft het Ruilcomité A11 naar alle eigenaars en gebruikers de eindrekening opgestuurd. Sommigen werden verzocht te betalen, anderen kregen het saldo gestort op hun rekening. In de ruilverkavelingsakte werd kwijting gegeven.
Herverkaveling
Ruilverkaveling hertekent en ruilt (landbouw)percelen binnen een vooraf afgebakend gebied op basis van de inbreng in de ruilverkaveling. Dit is de zogenaamde herverkaveling. Hiermee wordt gestreefd naar aaneengesloten, regelmatige en gemakkelijk toegankelijke kavels, indien mogelijk gegroepeerd bij de bedrijfszetel van de (landbouw)gebruiker. Ruilverkaveling bevordert zo de rendabele en duurzame landbouwuitbating. De wetgever creëerde het instrument ruilverkaveling in de naoorlogse periode voor de ontwikkeling van de landbouwsector. Momenteel beoogt de ruilverkaveling ook de verbetering van andere sectoren op het platteland zoals recreatie, natuur, landschap, erfgoed, …
Op 5 mei 2022 legde het Ruilcomité A11 de herverkaveling definitief vast. Alle eigenaars en gebruikers van gronden in de ruilverkaveling hebben in mei 2022 gepersonaliseerde documenten ontvangen die weergeven wat de herverkaveling precies inhoudt voor zijn/haar percelen, en wat de eindrekening is. Een herverkaveling is een ingewikkeld proces dat in een aantal gevallen veel verandert voor de eigenaars en gebruikers. Meer uitleg vindt u in deze folder.
/WP_20160411_14_37_45_Pro(small).jpg)
Terreinwerken op openbaar domein in Knokke-Heist en Damme
Er werden terreinwerken uitgevoerd op het openbaar domein. Een deel van die werken is al klaar:
- De Zuidwatergang en de verbinding naar de Zwinnevaart zijn natuurtechnische verbreed.
- Er is een fietsverbinding aangelegd van Ramskapelle naar Hoeke.
- De Sabtsweg werd heringericht.
/A11_brug.jpg)
Het Ruilcomité A11 is in september 2022 gestart met de (her)aanleg van korte insteekwegen om de (nieuwe) kavels beter bereikbaar te maken.
Klik hier om de kaart over de terreinwerken in een nieuw venster te openen (en te vergroten).
/Geplande_werken_in_de_ruilverkaveling_A11.jpg)
Klik hier voor de folder met extra info over de terreinwerken. (deel werken vanaf pagina 4)
Terreinwerken voor herinrichting van kavels
Nog niet al die werken zijn klaar. Nieuw gevormde percelen hebben een goede afwatering en toegang nodig. Daarom worden er in de ruilverkaveling nog “kavelinrichtingswerken" uitgevoerd. Het Ruilcomité A11 zal nog een omgevingsvergunning aanvragen voor de laatste kavelinrichtingswerken, zoals het aanleggen van nieuwe perceelsopritten, de (her)aanleg van grachten en natuurinrichtingswerken. De laatste werken zullen de beplantingswerken zijn.
Wat voorafging
Voor de aanleg van de A11, de autosnelweg tussen de N31 en de N49, werden een aantal landbouwers in Knokke-Heist en Damme onteigend. Ze konden kiezen voor een geldelijke vergoeding of ruilgrond. De grondenbank A11 had ca. 40 ha ruilgrond ter beschikking in de ruime omgeving van de A11.
Via het gebruiksruilproject A11 hebben het Ruilcomité A11 en de Vlaamse Landmaatschappij een voorlopige oplossing gezocht voor de landbouwers met gronden in de buurt van de A11. Hun gronden werden zoveel mogelijk gegroepeerd aan één kant van de A11 en rond hun boerderij. Elke gebruiker kreeg zoveel mogelijk gronden met dezelfde oppervlakte en geschikt voor dezelfde teelten als voor de aanleg van de A11. Eind 2014 werd dit juridisch vastgelegd in een akte.
Door de gebruiksruil konden de betrokken landbouwers hun activiteiten voortzetten op gronden waar ze officieel nog geen gebruiker van waren. Dank zij de gebruiksruil moest minder geïnvesteerd worden in ventwegen en kruisingen van lokale wegen met de A11.
In 2015 besliste de Vlaamse regering om de gronden betrokken bij de gebruiksruil A11 op te nemen in een ruilverkaveling. Zo kon het Ruilcomité A11 voor de landbouwers rond de A11 een definitieve oplossing uitwerken.
Partners