Terreinwerken Cathemgoed
De aanleg van het buurtpark Cathemgoed in Dudzele is aan de gang. Het Cathemgoed vormt een buffer tussen het dorp en de A11 en de haven van Zeebrugge. De publieke groenzone zal een parkgedeelte, een boomgaard en een bos bevatten.
Fase
1 (2020): werken ten oosten van de Zwaanhofstraat
Cathemgoedweide
De weilanden achter de huizen langs de Zwaanhofstraat en de Westkapelsesteenweg worden publiek toegankelijke weilanden met bijkomende bomenrijen van wilgen en populieren. Ze krijgen een natuurgericht beheer. Vanaf de Zwaanhofstraat tot aan de Vaneweg zal een wandelpad door de weilanden en langs een poel lopen. Het pad is ook geschikt voor rolstoelgebruikers.
Cathemgoedbos
Het bos zal een sterke visuele buffer vormen tussen het dorp en de A11. Het wordt ingericht als speelbos. Een wandelpad zal het bos langs de Vaneweg verbinden met de Westkappellesteenweg en de Kasteelstraat.
Stand van zaken
Reeds klaar
- lijnbeplantingen (deels)
- grachten en laantjes
- veldpaden
- het verhard pad van de Zwaanhofstraat tot de Vaneweg
- plaatsen van afsluitingen voor begrazing (deels)
- inbuizingen van grachtjes onder de paden en als nieuwe perceelstoegang
- grondwal en scheidingsgracht op de grens van een particulier domein als voorbereiding op fase 2
Nog gepland voor december 2020
- Plaatsen van de zit- en picknickbanken
- Plaatsen van de infoborden
- Plaatsen resterende afsluitingen, weidetoegangen en klaphekkens
- De resterende beplantingswerken
- Aanplanten van bosgoed voor het speelbos: aan de Vaneweg zal een perceel van 9500 m² bebost worden, met in het
midden een open plek van 1500 m². Het bos zal aangelegd worden met 634 zwarte elzen, 317
hazelaars, 1268 zomereiken, 634 boswilgen en 317 fladderiepen.
Gepland voor begin 2021
- Plaatsen van een brugje over een gracht aan het veldpad ten oosten van het Cathemgoedbos
Er zijn in fase 1 een aantal hindernissen opgedoken die voor vertraging hebben gezorgd.
- Na het bevel van aanvang op 15 april 2019 van fase 1 zijn tijdens de voorbereidingen met de aannemer fouten vastgesteld in het ontwerp. Hierdoor konden de werken niet opgestart worden en zijn de werken bijgevolg geschorst. Het ontwerp werd terug aangepast aan de correcte terreintoestand. Op 14 oktober 2019 werd de schorsing van de werken opgeheven en startte de aannemer met de uitkoffering van de padenstructuur. In de winter werden de laaggelegen gronden te drassig, waardoor het terrein ontoegankelijk was om de werken uit te voeren en werden de werken stilgelegd.
- Op vraag van Stad Brugge is er in maart 2020 een alternatieve locatie gezocht voor de boomgaard, waardoor de aanplant van de fruitboomgaard oorspronkelijk voorzien in voorjaar 2020, tijdens fase 2 zal gebeuren.
- Tijdens proeven ter plaatse is vastgesteld dat de draagkracht van het baanbed onvoldoende was voor de aanleg van het betonpad. Na overleg met Stad Brugge is afgesproken het baanbed geschikt te maken met een bindmiddel voor extra versteviging en om in bepaalde zones extra uit te graven voor een betere stabiliteit. Tijdens deze werken is er in september-oktober veel neerslag gevallen, zodat er bijkomende drainage geplaatst is, omdat de draagkracht nog steeds onvoldoende was. Nieuwe plaatproeven hebben uitgewezen het resultaaat onvoldoende bleef, waardoor er uiteindelijk voor een andere verharding is gekozen: porfiersteenslag.

Fase 2 (2021): werken ten westen van de Zwaanhofstraat
Cathemgoedpark
Het park komt langs de Zwaanhofstraat te liggen. Het zal bestaan uit een dorpsboomgaard met een 50-tal hoogstamfruitbomen, een open grasvlakte en de Cathemgoedmote en -vijver. Het park is vrij toegankelijk en omvat ook zit- en picknickbanken.
Fiets- en wandelverbinding
Er komt een nieuwe fiets- en wandelverbinding tussen het Dudzeels Neerhof en de Zwaanhofstraat.
Moeraszone
Aan de uitvoering van deze tweede fase is ook de realisatie van een moeraszone op de parkbegraafplaats gekoppeld.
Planning
De werken van fase 2 zullen in het najaar van 2021 starten. Binnenkort worden de voorbereidingen op terrein getroffen om de werken aan het parkgedeelte p te starten. Het gaat om het plaatsen van afsluitingen om de openbare zone af te bakenen van particulier bezit.
VLM werkt op dit ogenblik aan de aanbesteding van fase 2. Voor een aantal onderdelen zal VLM een bijkomende omgevingsvergunning aanvragen.
Inrichtingsplan A11
De hierboven beschreven terreinwerken gebeuren ter uitvoering van het Inrichtingsplan A11, Het projectgebied van het inrichtingsplan omvat de omgeving van de nieuwe autosnelweg A11, die in 2017 in gebruik werd genomen. Via het inrichtingsplan A11 worden de effecten van deze nieuwe verbinding tussen Brugge en Knokke op de omgeving verzacht. Het inrichtingsplan omvat:
- de aanleg van een visuele buffer van 12 ha tussen het dorp Dudzele en de A11. Het landinrichtingsproject A11 realiseert deze visuele buffer als een parkgebied dat ook medegebruiksmogelijkheden biedt voor de inwoners van Dudzele, door de aanleg van wandel- en fietspaden, een speelbos, een dorpsboomgaard, een educatieve poel, een evenementweide voor het dorp.
- het realiseren van bufferbeplantingen bij particulieren.
- ·het realiseren van het herstel en de compensatie van het verdwijnen van een waardevolle moerasbiotoop t.h.v. de parkbegraafplaats Brugge
- het realiseren van de gebruiksruil A11 en ruilverkaveling A11, die de landbouwstructuur in de omgeving van de A11 herstelt en optimaliseert. Door de aanleg van de A11 is grondig ingegrepen in die landbouwstructuur.
Stand van zaken
De A11 zelf is aangelegd en in gebruik genomen in september 2017.
De gebruiksruil A11 is afgewerkt voor de start van de werken voor de aanleg van de A11.
De ruilverkaveling A11 is in uitvoering. Voor meer info hierover: link naar RVK A11.
In het najaar van 2013 is een eerste reeks bufferbeplantingen bij particulieren (24) uitgevoerd in de omgeving van de A11. In het voorjaar van 2016 is een tweede reeks bufferbeplantingen bij particulieren (36) uitgevoerd, evenals de realisatie van landschappelijke maatregelen bij de beschermde dorpszichten van de hoeves Goudblomme en Rozeblomme.
De stad Brugge en de VLM hebben een ontwerp opgemaakt voor de herinrichting van de moeraszone van de parkbegraafplaats Blauwe Toren. De omgevingsvergunning voor deze werken is verkregen in september 2017.
In het najaar van 2013 startten de onderhandelingen voor de grondaankopen voor de realisatie van het Cathemgoed. Er zijn ongeveer 14 ha in het gebied aangekocht in functie van de realisatie van het Cathemgoed. In juni 2017 is het onteigeningsplan voor de verwerving van de ontbrekende schakel in het Cathemgoed goedgekeurd, in maart 2018 is ook de gerechtelijke procedure voor deze onteigening afgerond. Door een vertraging in de ruiloperatie van gronden van een deel van Cathemgoed is beslist om de uitvoering van de werken te faseren.
In september 2017 is de omgevingsvergunning voor de aanleg van het Cathemgoed verleend.
Een aantal werken voor Cathemgoed fase 1 zijn gestart in oktober 2019. In de voorbereiding van de uitvoering was echter gebleken dat er technische fouten in het uitvoeringsdossier zaten, waardoor het ontwerp deels moest aangepast worden.
In functie van de bescherming van historisch permanente graslanden is in 2020 beslist om de Cathemgoedboomgaard, die in het weiland achter de woningen langs de Zwaanhofstraat en de Westkapelse Steenweg zou komen, niet op de voorziene plaats aan te leggen. Hoewel de vergunning daarvoor verleend is, omdat de wetgeving op het moment van het verlenen van de vergunning dat nog toeliet, is beslist om de bescherming van historische graslanden als prioritair te beschouwen. De geplande dorpsboomgard zal aangeplant worden op een andere locatie, namelijk langs de Zwaanhofstraat, waarbij de boomgaard geïntegreerd wordt in het Cathemgoedpark. Deze nieuwe locatie heeft bovendien als voordeel dat er een sterkere visuele buffering langs de Zwaanhofstraat ontstaat.
Juridisch kader
De aanleg van de A11 is opgenomen op de lijst van meest prioritaire infrastructuurwerken in Vlaanderen en vormt een ontbrekende schakel in het Vlaams hoofdwegennet, namelijk de verbinding tussen de N31 (Brugge, t.h.v. de Blauwe Toren) en de N49 (Knokke-Heist, t.h.v. Westkapelle). Deze verbinding is cruciaal voor de ontsluiting van de haven van Zeebrugge, voor een betere ontsluiting van de Oostkust voor toeristisch verkeer en voor een hogere verkeersleefbaarheid rond de N31. De aanleg van de A11 is gerealiseerd via het sluiten van een DBFM-contract (Design-Build-Finance-Maintain). Via deze overeenkomst wordt dus niet alleen de aanleg van de A11 uitgevoerd door een private partner, maar is deze private partner ook verantwoordelijk voor het ontwerpen, het financieren én het achteraf onderhouden van de A11.
.jpg)
In de project-MER voor de aanleg van de A11 zijn verschillende aandachtspunten voor de inpassing van de A11 in de omgeving aangegeven evenals remediërende maatregelen ter beperking van mogelijke hinder. Deze maatregelen situeren zich niet alleen in de te onteigenen reservatiestrook voor de aanleg van de A11 zelf, maar ook in de ruimere omgeving van deze zone. Uit het project-MER voor de aanleg van de A11 kwam een advies voor de remediërende en/of compenserende maatregelen voor de aanleg van de A11 die niet gerealiseerd kunnen worden binnen de werfzone. Namelijk om deze maatregelen niet op te nemen in het DBFM-contract, maar die op een alternatieve manier te realiseren.
In het inrichtingsplan A11 worden de inhoud, de uitvoeringsverantwoordelijkheden en de financieringsverantwoordelijkheden vastgelegd voor de realisatie van de milderende en herstellende maatregelen die niet in het DBFM-contract van de A11 opgenomen waren. Het inrichtingsplan is goedgekeurd op 9 juli 2012.
Partners
- het Agentschap Wegen en Verkeer
- de stad Brugge
- het ruilcomité A11
- de afdeling Maritieme Toegang
- Het havenbestuur Zeebrugge (MBZ)
Bijkomende informatie
Rapport Eindvoorstel inrichtingsplan A11 (juni 2012)
Poster Dudzele Cathemgoed
www.brugge.be/cathemgoed
Laatste update: 12 juni 2020