Korte inhoud
Het inrichtingsproject Dijleland versterkt de open ruimte tussen Brussel en Leuven. Dat gebeurt door de uitbouw van een vast recreatief netwerk en door structureel onderhoud van het landschap te ondersteunen.
Situering

Het projectgebied omvat het grondgebied van de gemeenten Bertem, Huldenberg,
Kortenberg en Tervuren. Kenmerkend voor het gebied zijn de intacte open
landbouwlandschappen op de plateaus, die ingesneden worden door de Dijle en haar
zijrivieren. Tegelijk vind je er nog een hoge dichtheid aan kleine
landschapselementen (o.a. holle wegen) en oude boskernen terug.
Doelstellingen
Door overleg, samenwerking en inrichting versterken
de partners dit open gebied tussen Brussel en Leuven.
Daarbij zijn recreatie en het behoud en het beheer van kleine
landschapselementen erg belangrijk.
Kleine landschapselementen
Het inrichtingsproject ondersteunt de opstart van een
beheergroep die instaat voor het systematisch onderhouden van kleine
landschapselementen in het gebied. Daarbij gaat er voldoende aandacht naar de
realisatie van nieuwe natuurverbindingen en het versterken van de bestaande.
Recreatie
De bestaande recreatieve visies en initiatieven worden op elkaar afgestemd. Tegelijkertijd wordt er gezocht naar nieuwe initiatieven. Zo investeert het project mee in de ontwikkeling en realisatie van een wandelknooppuntennetwerk voor het Dijleland. Recreatieve knelpunten en kansen worden onderzocht. Waar mogelijk worden cultuurhistorische elementen uit de streek opgenomen in de ontwikkelde recreatieve infrastructuur.
Door te investeren in het herstel en het onderhoud van het landschap en in de ontwikkeling van de recreatieve structuur streven ontstaat in het Dijleland een waardevol en intact landschap met een hoge landbouw-, natuur-, cultuurhistorische én recreatieve waarde.
Documenten
Het planprogramma Plateau van Moorsel (waar dit plan deel van uitmaakt) kun je downloaden via deze website van de Vlaamse overheid.
Inrichtingsplannen
Een inrichtingsplan bevat de maatregelen en acties die nodig zijn om de doelstellingen van een landinrichtingsproject op het terrein te realiseren.
Het eerste inrichtingsplan 'Missing Links' is opgemaakt. Hierin zijn maatregelen opgenomen ter versterking van de ecologische, recreatieve en cultuurhistorische infrastructuur. Meer informatie vind je in het inrichtingsplan dat je kunt lezen op deze website van de Vlaamse overheid . Let wel: inrichtingsmaatregel 3.3.2 (Ontsnipperingsmaatregelen E40) werd niet weerhouden.
Een tweede landinrichtingsplan OVID (Over Voer, IJse en Dijle) gaat in 2022 in openbaar onderzoek. Het omvat naast een heel aantal maatregelen die de IJsevallei en haar waterloop versterken ook maatregelen rond het oplossen van vismigratieknelpunten in de Voervallei en de aanleg van een rolstoelpad in het noorden van het Dijleland. Het ontwerp-landinrichtingsplan OVID is beschikbaar voor download:
Ontwerprapport LIP OVID
Contact
Contactpersoon voor het project Plateau van Moorsel is Luc Vander Elst (luc.vanderelst@vlm.be).