Waarom zijn ammoniak-emissiearme stalsystemen belangrijk?
Ammoniak heeft een schadelijk effect op de lucht, de bodem en het water. De Vlaamse overheid wil de hoeveelheid ammoniak die vrijkomt in de lucht dan ook terugdringen. De bouw van emissiearme stallen is een belangrijke pijler van het Vlaams ammoniakreductiebeleid. Sinds 2003 moeten nieuwe varkens- en pluimveestallen worden gebouwd volgens één van de technieken die worden bepaald in een lijst van stalsystemen voor ammoniakreductie. Voor rundvee geldt die verplichting niet. Stallen waar biologisch wordt geproduceerd moeten ook niet aan die verplichting voldoen.
Lijst van stalsystemen voor ammoniakemissiereductie (AEA-lijst)
AEA-lijst pluimvee
Lijst met ammoniakemissiearme stalsystemen pluimvee (AEA-lijst). U vindt op die lijst, zowel de ammoniakemissiefactor als het N-verliescijfer per staltype.
AEA-lijst varkens
Lijst met ammoniakemissiearme stalsystemen varkens (AEA-lijst). U vindt op die lijst, zowel de ammoniakemissiefactor als het N-verliescijfer per staltype.
Verwijzing naar de wetgeving
U vindt de AEA-lijst ook terug in het
ministerieel besluit van 31 mei 2011 (B.S. 8.07.11). In latere ministeriële besluiten vindt u toevoegingen aan de lijst met ammoniakemissiearme stalsystemen:
De stalsystemen die in de ministeriële besluiten worden beschreven, zorgen ervoor dat de ammoniakemissie uit de stal met 40 à 50% vermindert. De lijst is opgebouwd uit 4 onderdelen:
- een V-lijst voor varkensstallen: de systemen in die lijst zorgen ervoor dat contactoppervlakte en/of de contacttijd met de lucht zoveel mogelijk wordt beperkt.
- een P-lijst voor pluimveestallen: de systemen in deze lijst zijn erop gericht om de mest zo snel mogelijk droog te krijgen en/of uit de stal te verwijderen.
- een S-lijst voor het zuiveren van uitgaande stallucht (de wassers): de stallucht wordt door een centrale installatie behandeld vooraleer hij de buitenlucht inkomt.
- een O-lijst voor die varkens- en pluimveecategorieën waarvoor (nog) geen of onvoldoende aan de praktijk getoetste emissiearme stalsystemen bestaan:
- varkens: beren
- pluimvee: kalkoenen, eenden, loopvogels, kwartels, parelhoenderen, ganzen, fazanten, vleesduiven, ander pluimvee
Combinatietabel voor varkens, waarbij een emissiearme staltechniek (AEA-lijst) met een luchtwasser van de AEA-lijst wordt gecombineerd
Combinatietabel voor varkens, waarbij een emissiearme staltechniek (AEA-lijst) met een luchtwasser van de AEA-lijst wordt gecombineerd
Aanvraagprocedure voor opname in de lijst van stalsystemen voor ammoniakemissiereductie
Wilt u een systeem bouwen dat afwijkt van de beschrijving in de huidige lijst of volgens een volledig nieuw concept? Dan kan dat enkel nadat de wijziging of het systeem opgenomen is in de lijst. U moet dus eerst een aanvraag indienen voor wijziging van of opname in de lijst. U kunt hiervoor een
aanvraagdossier indienen bij de centrale zetel van de Mestbank.
De
volledige aanvraagprocedure staat beschreven in bijlage 2 van het Ministerieel Besluit van 19/03/04 (publicatie op 14/10/04).
Attesten en Controle
Tijdens en na de bouw van de stal kunnen de milieuambtenaar, de politie, de milieu-inspectie en de mestbank controles uitvoeren.
De architect of ingenieur moet na de bouw van een emissiearme stal een attest afleveren waaruit blijkt dat de stal gebouwd is conform de bepalingen die in de Lijst van stalsystemen staan. Dat attest moet de veehouder (houder van de vergunning) kunnen voorleggen aan de toezichthoudende overheid.
Een
voorbeeld van zo'n attest vindt u hier.
Advies
Voor advies over emissiearme stallen kunt u terecht bij de Mestbank in Brussel:
Ineke Van De Steene
Dienst Productie en Afzet, afdeling Mestbank
Koning Albert II-laan 15
1210 Brussel
tel. 02 543 76 16
Subsidies
Voor subsidies kunt u terecht bij het Vlaams Landbouwinvesteringsfonds - VLIF.