1. Voor de aanbieder (instrumenterend ambtenaar) van voorkooprechten
De algemene procedure om voorkooprechten aan te bieden bestaat uit 4 stappen:
STAP 1: Nagaan voorkooprecht(en) van toepassing op een onroerend goed
Via het e-voorkooploket raadpleegt u het themabestand (aanmaken informatiedossier). Het themabestand bevat alle percelen waarop een Vlaams decretaal voorkooprecht op van toepassing is. U hoeft geen andere bronnen te raadplegen.
STAP 2: Aanbieden/kennisgeven van voorkooprecht aan de begunstigde
Via het e-voorkooploket doet u 1 digitale aanbieding/kennisgeving voor alle rechten van voorkoop die van toepassing zijn op de verkoop (aanmaken aanbiedingsdossier). U krijgt onmiddellijk feedback over ontvangst, geldigheid en toepasbaarheid. De aanbieding/kennisgeving staat onmiddellijk ter beschikking van de begunstigden.
STAP 3: Ontvangen beslissing van de begunstigde over de al dan niet uitoefening van het voorkooprecht
De genomen beslissingen over de al dan niet uitoefening van het voorkooprecht zijn raadpleegbaar in het e-voorkooploket (aanbiedingsdossier). Zodra de begunstigde de beslissing heeft meegedeeld, is deze beslissing zichtbaar in het e-voorkooploket. U ontvangt eveneens dagelijks een informatieve e-mail met een overzicht van de genomen beslissingen.
STAP 4: Meedelen van de voorwaarden waaraan het onroerend goed definitief verkocht werd in geval het voorkooprecht niet werd uitgeoefend.
Via het e-voorkooploket deelt u de voorwaarden mee aan de begunstigden door het afsluiten van uw aanbiedingsdossier in het e-voorkooploket.
Opgelet om toegang te krijgen tot het e-voorkooploket moet u geregistreerd zijn bij de VLM. Indien u nog niet geregistreerd bent, kan u contact opnemen met de VLM (e-voorkooploket@vlm.be).
2. Voor de begunstigde van voorkooprechten
De algemene procedure bestaat uit 3 stappen.
STAP 1: Ontvangen van de aanbiedingen/kennisgevingen voorkooprecht
Via het e-voorkooploket raadpleegt u de aanbiedingen/kennisgevingen voorkooprecht (opzoeken aanbiedingsdossiers). U ontvangt eveneens dagelijks een informatieve e-mail met een overzicht van de nieuwe aanbiedingsdossiers.
STAP 2: Meedelen beslissing over de al dan niet uitoefening van het voorkooprecht aan de aanbieder
- Voor een verkoop uit de hand of een beslissing over een laatste bod(*):
U deelt uw beslissing over de al dan niet uitoefening van het voorkooprecht mee via het e-voorkooploket. Er zijn optionele functionaliteiten voorzien (automatische niet-uitoefening en kaderadviezen) waarbij het e-voorkooploket de niet uitoefening van het voorkooprecht automatisch meedeelt aan de aanbieder.
- Voor een openbare verkoop, met uitzondering van een laatste bod(*):
U deelt de beslissing mee op de zitdag.
(*) Als er op de eerste zitdag recht van hoger bod wordt ingesteld en er geen hogere biedingen worden binnengebracht, moet het hoogste bod van de eerste zitdag (= laatste bod) worden meegedeeld aan de begunstigden.
STAP 3: Ontvangen van de definitieve voorwaarden van verkoop indien het voorkooprecht niet werd uitgeoefend
Via het e-voorkooploket raadpleegt u deze voorwaarden in het aanbiedingsdossier (afsluiting aanbiedingsdossier).
Opgelet om toegang te krijgen tot het e-voorkooploket moet u geregistreerd zijn bij de VLM. Indien u nog niet geregistreerd bent, kan u contact opnemen met de VLM (e-voorkooploket@vlm.be).