De digitale aangifte kan
vanaf 3 januari 2022 ingevuld worden op het Mestbankloket. De uiterste indieningsdatum is 31 maart 2022.
Als u door de Mestbank opgeroepen bent om een aangifte in te dienen, maar denkt dat u niet
aangifteplichtig bent, dan kunt u dit noteren bij de opmerkingen (laatste vraag van de digitale aangifte) en het
formulier
Aanvraag van een vrijstelling van de aangifteplicht opladen als bijlage.
Hieronder vindt u meer uitleg over hoe u de Mestbankaangifte kunt invullen:
Aanmelden
U kunt zich aanmelden op het Mestbankloket met uw elektronische identiteitskaart (eID) of via Itsme. De
handleiding bij het aanmelden helpt u bij het installeren van de eID-kaartlezer, het aanmelden, etc.
Als u geen Belg bent of in het buitenland verblijft, beschikt u niet over een eID. Neem in dat geval contact op met de Mestbank en vraag naar een gebruikersnaam en wachtwoord als buitenlander. De dag nadat u de gebruikersnaam en het wachtwoord hebt ontvangen, kunt u zich aanmelden op het Mestbankloket.
Wilt u iemand anders de aangifte laten indienen via het Mestbankloket? Dat kan als u hiervoor een volmacht geeft. De dag nadat u de volmacht gaf, kan de volmachthouder zich aanmelden op het Mestbankloket.
Invullen aangifte
Via de rubriek Aangifte, kiest u voor 'Invullen aangifte'. Als u meerdere exploitaties hebt, selecteert u de gewenste exploitatie. Vervolgens wordt u met ja-/nee-vragen door uw aangifte geleid.
Via de rubriek Bijlagen kunt u bestanden als bijlage opladen bij uw aangifte. U krijgt in die rubriek een overzicht van alle bijlagen die nodig zijn om de aangifte te vervolledigen.
Via de rubriek Controleren en doorsturen kunt u de aangifte indienen. Zodra u uw aangifte definitief doorgestuurd hebt, kunt u er niets meer aan wijzigen. Als u uw e-mailadres gekend is bij de Mestbank, ontvangt u een bevestigingsmail als u uw aangifte defintief hebt doorgestuurd. In de rubriek 'ingediende aangiftes' ziet u dan een datum ingevuld in de kolom 'Aangifte online doorsturen'. Als u meerdere exploitaties hebt, moet u aangifte doen voor al uw exploitaties. U ontvangt een bevestigingsmail per exploitatie.
Om u te begeleiden bij het invullen van de aangifte, is er een toelichting voorzien die uitleg geeft over hoe u de verschillende aangiftegegevens bepaalt en berekent.
Nieuw in de Mestbankaangifte
Wijzigingen in aangifte van kunstmest
- Het
gebruik van kunstmeststoffen op de landbouwgronden die u op 1 januari 2021 in gebruik had in het Vlaamse Gewest is vooraf ingevuld op basis van het digitaal kunstmestregister (vraag 3.4). Controleer die gegevens aan de hand van uw kunstmestregister. Op onze website vindt u
enkele tips om uw kunstmestregister na te kijken. Opgelet, het gebruik van kunstmest
op groeimedium geeft u zoals de voorgaande jaren aan bij vraag 6. Dat gebruik moest u immers niet registreren in het kunstmestregister.
- Het
gebruik van organische en organo-minerale meststoffen wordt voor het eerst afzonderlijk opgevraagd via vraag 3.5. Dat gebruik moest niet geregistreerd worden in het digitaal kunstmestregister 2021.
- Het
gebruik van ammoniumsulfaat op de eigen percelen, de afzet bij derden en de opslag van het geproduceerde spuiwater wordt niet meer opgevraagd bij vraag 4.
Wijziging voor grensboeren met gronden in het Waalse gewest
Voor productiejaar 2021 krijgt de Mestbank de gegevens van het gebruik van dierlijke mest en de begrazing op uw eigen gronden in het Waalse Gewest in de loop van april 2022 rechtstreeks van het Waalse Gewest. Als u sneller een overzicht wilt van uw bedrijfsbalans, dan kunt u het gebruik en de begrazing aangeven bij vraag 3.6, maar dat hoeft niet. In uw definitieve bedrijfsbalans tellen immers de gegevens die de Mestbank van het Waalse Gewest krijgt. Als u vermindering van de gemiddelde veebezetting wilt voor begrazing op uw eigen gronden in Wallonië, dan moet u dat wel aanduiden in de aangifte (vraag 3.6).
Wijzigingen voor de uitscheidingscijfers voor varkens en pluimvee
Tot slot is er ook een aanpassing voor de bepaling van de uitscheidingscijfers voor varkens en pluimvee. Vanaf productiejaar 2021 kunt u geen gebruik meer maken van het nutriëntenbalanstype-convenant. Er zijn ook nieuwe forfaitaire uitscheidingscijfers van toepassing voor de diersoort varkens. Opgelet, voor de staltypes P-2.1, P-3.1, P-4.3, P-4.4, _P-4.5 en P-4.6 zijn er vanaf productiejaar 2021
stikstofverliescijfers per type opslag.
Aandachtspunt: zorg voor geldig analyseresultaat voor mestopslag op 1 januari 2022
Voor de aangifte van de opslag van mestsoorten waarvoor geen forfaitaire richtwaarde bestaat, moet u over een geldig analyseresultaat beschikken.
Wat betekent dat voor de aangifte van de opslag op 1 januari 2022?
- U werkt met een
opslagstaal: u kunt alleen het analyseresultaat van een staal dat is genomen tussen 1 oktober 2021 en 15 februari 2022 gebruiken.
- U werkt met vrachtstalen: u kunt kiezen tussen:
- het gemiddelde analyseresultaat van minstens 2 vrachtstalen die zijn genomen in 2021;
- het gemiddelde analyseresultaat van 2 vrachtstalen die zijn genomen tussen 1 janari 2022 en 15 februari 2022.
Uiterste indieningsdatum
U kunt uw aangifte indienen tot en met 31 maart 2022.
Contact
Ondervindt u moeilijkheden bij het indienen van uw aangifte? Neem contact op met de Mestbank in uw provincie.
De Mestbank organiseert geen zitdagen meer op locatie.
-
VLM Regio West (West- en Oost-Vlaanderen):
T 02 543 76 29: kies 2 in menu –
aangifte.west@vlm.be: - Velodroomstraat 28, 8200
Brugge
- Koningin Maria Hendrikaplein 70 bus 75, 9000
Gent
-
VLM Regio Oost (Antwerpen, Limburg en Vl-Brabant):
T 02 543 76 30: kies 2 in menu –
aangifte.oost@vlm.be:
- Cardijnlaan 1, 2200
Herentals