Elke landbouwer die een of meerdere percelen heeft
buiten gebiedstype 0, waarop in volle grond aardbeien, boomkweek, sierteelt, groenten van groep I of II worden geteeld, moet op een of meerdere percelen de hoeveelheid stikstof in de bodem laten analyseren.
Lees hieronder meer over deze verplichting:
Waarom is dat nodig?
Vollegrondstuinbouw gebeurt in Vlaanderen op percelen die worden gekenmerkt door een grote diversiteit aan textuur, structuur en andere bodemkenmerken. Ook de historiek van die percelen is dikwijls zeer verschillend. Die diversiteit zorgt voor belangrijke verschillen in de mineralisatie van organisch materiaal en dus het stikstofleverend vermogen van de bodem. Om een oordeelkundige bemesting mogelijk te maken is het gebruik van bodemanalyses en bemestingsadviezen voor tuinbouwteelten met een hoge stikstofbehoefte verplicht sinds 1 januari 2013.
Voor welke teelten?
De verplichting om te bemesten op basis van stikstofanalyses en bemestingsadviezen is van toepassing op de onderstaande teelten:
- groenten van groep I: bloemkool, groene selder, witte kool, boerenkool, spitskool, prei, broccoli, romanescokool, rodekool, savooikool, artisjok, Chinese kool, rabarber, andere kolen (met uitzondering van voederkool en spruitkool), en bladselder
- groenten van groep II: spinazie, courgette, sla, knolselder, peterselie, bieslook, basilicum, augurk, pompoen, knolvenkel, koolrabi, paksoi, en andere groenten dan de groenten van groep I en III
- aardbeien
- boomkweek en sierteelt
De verplichting om te bemesten op basis van stikstofanalyses en bemestingsadviezen geldt
niet op
percelen in gebiedstype 0 en geldt ook niet voor de
groenten van groep III: wortelen, rapen, koolraap, rode biet, pastinaak, rammenas, radijs, mierikswortel, schorseneren, wortelpeterselie, asperges, erwten, bonen, dille, kervel, tijm en andere kruiden.
Nieuw vanaf 2020: stalen digitaal aanvragen via SNapp
Vanaf 2020 kunt u een verplichte stikstofanalyse met bemestingsadvies alleen nog digitaal aanvragen via SNapp. SNapp is de Staalname-applicatie op het Mestbankloket (www.mestbankloket.be > SNapp > Start SNapp).
In de
'handleiding SNapp verplichte stikstofanalyse met bemestingsadvies' leggen we u stap voor stap uit hoe u uw aanvraag digitaal kunt indienen.
Laat u de aanvraag liever over aan iemand anders?
U kunt ook een volmacht verlenen aan een andere persoon om de aanvraag voor u in te dienen in SNapp. De volmachten die al werden verleend om fosfaat- of nitraatresidustalen aan te vragen via SNapp, gelden ook voor de verplichte stikstofstalen.
Staalname opvolgen via SNapp
Om zeker te zijn dat de staalname effectief wordt uitgevoerd, moet u in SNapp nakijken of uw aanvraag werd aanvaard of geweigerd door het gekozen labo.
Nadat het labo het analyseresultaat en het bemestingsadvies aan u heeft bezorgd, geeft het labo aan de Mestbank door wanneer de verplichte stikstofanalyse met bemestingsadvies werd uitgevoerd. Via SNapp kunt u nagaan hoeveel stikstofstalen u al aanvroeg. U komt er ook te weten of u al dan niet hebt voldaan aan uw verplichting.
De N-rapporten die u vroeger kon vinden op het Mestbankloket, worden niet meer gemaakt. U kunt de actuele stand van uw verplichte stikstofstaalnames met bemestingsadvies alleen nog raadplegen via SNapp.
Hoeveel stikstofstalen moet u minstens laten nemen?
Dat kunt u opzoeken, zodra de Mestbank uw gegevens heeft verwerkt, die u via de verzamelaanvraag bezorgde aan het departement Lansbouw en Visserij.
- Op het
Mestbankloket, vindt u de berekening terug in uw Bemestingsprognose onder de rubriek Gronden.
- U kunt die gegevens ook raadplegen als u een nieuwe aanvraag voor ‘Verplichte stikstofanalyse met bemestingsadvies’ start in SNapp.
Als u later nog percelen toevoegt of teelten wijzigt in uw verzamelaanvraag kan het minimum aantal verplichte stikstofstalen nog wijzigen!
Het aantal te nemen stalen is de som van die twee getallen, afgerond naar het hogere geheel getal, tenzij de som groter is dan het aantal betrokken percelen. In dat geval wordt het aantal te nemen stalen beperkt tot het aantal betrokken percelen. Meer info hierover vindt u terug in de
toelichting 'verplichte stikstofanalyse met bemestingsadvies'.
Welke percelen moet u laten bemonsteren?
U moet de
bodemstalen laten nemen op de percelen buiten gebiedstype 0 waarop u de bovenstaande gewassen teelt of zal telen. Er zijn geen verdere bepalingen voorzien. U kunt de staalnames dus inzetten waar u dat het nuttigst acht. Zo kunt u percelen die u minder goed kent meerdere keren laten bemonsteren, terwijl u andere percelen slechts één om de twee of zelfs drie jaar laat bemonsteren.
Wanneer moet u de stalen laten nemen?
Als u een
bodemstaalname laat uitvoeren op een bepaald perceel, moet u ervoor zorgen dat u het bijbehorende bemestingsadvies hebt voor de laatste geplande bemesting van een teelt op dat perceel. U kunt een bemestingsadvies vragen voor de afstemming van de basisbemesting of voor een of meerdere bijbemestingen.
U bent dus vrij om te bepalen wanneer u een perceel laat bemonsteren. Aangezien het bemestingsseizoen eindigt op 31 oktober, moeten de
stikstofstalen wel
ten laatste op 15 oktober genomen zijn, om in aanmerking te komen voor de verplichting van dat jaar.
Op wie kunt u een beroep doen voor staalnames, analyses en bemestingsadviezen?
De
staalname en stikstofanalyse moet gebeuren door een
erkend laboratorium. Voor het bemestingsadvies kunt u naast de erkende laboratoria ook een beroep doen op een
erkend praktijkcentrum of een
erkende producentenorganisatie.
Als er op een perceel tegelijk meerdere groenteteelten geteeld worden, wordt er een bemestingsadvies opgemaakt voor elke teelt.
Wat moet u met het bemestingsadvies doen?
U stemt de bemesting(en) volgend op de staalname en stikstofanalyse, af op het gegeven bemestingsadvies. In het advies zal al rekening gehouden zijn met het doel van de bemesting (basisbemesting of bijbemesting), de historiek van het perceel, … Zo kunt u een optimale stikstofbemesting toepassen.