Een lokaal voedselbeleid geeft een antwoord op uitdagingen zoals een eerlijke prijs voor de boeren, lokale productie, gezonde en betaalbare voeding voor iedereen, vrijwaren van de open ruimte, voedselverspilling vermijden, respect voor de bodem en natuur, versterken van de relatie tussen stad en platteland, duurzame ecosystemen, eiwittransitie, kringlooplandbouw, …
De overgang naar een succesvol lokaal circulair voedselbeleid moet multi-actor, multidisciplinair en multi-level aanpakt worden. Dat vraagt inzet van alle spelers in de voedselketen, van boer tot burger. Een gemeentelijk, stedelijk en regionaal voedselbeleid heeft daarin een belangrijke rol.
Aanspreekpunt Lokale Voedselstrategie
Lokale besturen krijgen van het VVSG aanspreekpunt Lokale Voedselstrategie ondersteuning om hun lokale voedselstrategie uit te bouwen. De belangrijkste thema's die het aanspreekpunt daarbij opneemt zijn 'ruimte voor voedsel', 'voedselverspilling', 'kortere ketens', 'duurzame voedselaanbestedingen' en 'gezonde en duurzame voeding'.
U kunt bij de VVSG terecht voor informatie en advies, begeleiding van lokale projecten of om in contact te komen met relevante lokale partners en organisaties.
De Vlaamse Landmaatschappij ondersteunt de VVSG via een subsidie voor een stafmedewerker lokale voedselstrategie.
Meer informatie
Beleidsmakers en iedereen die werkt aan een meer duurzaam voedselbeleid kunnen het IPO-advies “Lokale voedselstrategieën (2015) als leidraad gebruiken. Het IPO-advies focust op drie thema's: beleid en beheer, ondernemerschap en ruimte.