Een lokaal voedselbeleid geeft een antwoord op uitdagingen zoals een eerlijke prijs voor de boeren, lokale productie, gezonde en betaalbare voeding voor iedereen, vrijwaren van de open ruimte, voedselverspilling vermijden, respect voor de bodem en natuur, versterken van de relatie tussen stad en platteland, duurzame ecosystemen, eiwittransitie, kringlooplandbouw, …
Lokale besturen hebben een belangrijke regierol in de uitvoering van een lokaal voedselbeleid. Tussen 2016 en 2022 ondersteunde VVSG, met steun van VLM, lokale besturen om een lokaal voedselbeleid uit te bouwen. Uit dat traject resulteerde de publicatie “De lokale honger stillen. Kookboek voor circulair voedselbeleid." Dat kookboek inspireert en ondersteunt lokale besturen en bundelt de geleerde lessen uit het afgelopen traject.
Meer informatie
- Beleidsmakers en iedereen die werkt aan een meer duurzaam voedselbeleid kunnen het IPO-advies “Lokale voedselstrategieën (2015) als leidraad gebruiken. Het IPO-advies focust op drie thema's: beleid en beheer, ondernemerschap en ruimte.
Op de website van VVSG vindt u heel wat informatie en inspirerende voorbeelden rond thema's zoals 'ruimte voor voedsel', 'voedselverspilling', 'kortere ketens', 'duurzame voedselaanbestedingen' en 'gezonde en duurzame voeding'.