Geselecteerde percelen
Vanaf 1 oktober tot en met 15 november 2022 wordt op verschillende percelen in Vlaanderen het nitraatresidu bepaald. Als de Mestbank op uw bedrijf percelen heeft aangeduid voor een nitraatresidubepaling in 2022, vindt u die terug op het
Mestbankloket, in de rubriek: staalnames > bodem > nitraatresidu > geselecteerde percelen.
In het overzicht van de geselecteerde percelen, kunt u zien of het gaat over 'verplichte stalen in eigen opdracht en op eigen kosten' of 'controlestalen in opdracht van de Mestbank':
- Bij
verplichte stalen in eigen opdracht en op eigen kosten , moet u er zelf voor zorgen dat het nitraatresidu bepaald wordt en moet u dus zelf de staalname aanvragen bij een laboratorium.
- Bij
controlestalen in opdracht van de Mestbank, wordt het nitraatresidu bepaald op kosten van de Mestbank. De Mestbank duidt dan een laboratorium aan.
Toelichting geselecteerde percelen nitraatresidubepaling
Op het Mestbankloket, vindt u bij het overzicht van de geselecteerde percelen, de
toelichting geselecteerde percelen nitraatresidubepaling. Daarin staat onder meer welke situaties of omstandigheden u vooraf moet melden via het Nitraatmeldpunt. Hou er rekening mee dat sommige meldingen ten laatste op 30 september 2022 moeten ingediend zijn.
Vraag uw staalname aan via SNapp
Een nitraatresidu-staalname bij een laboratorium aanvragen met een papieren formulier, behoort tot het verleden. De aanvraag verloopt volledig digitaal via de toepassing SNapp op het Mestbankloket.
Kies op het
Mestbankloket voor de rubriek SNapp > Start SNapp. In de
handleiding
SNapp nitraatresidu, leggen we u stap voor stap uit hoe u uw aanvraag digitaal kunt indienen. U kunt ook een
volmacht verlenen aan iemand anders om de aanvraag voor u in te dienen via SNapp.
Dien uw aanvraag voor staalname zo snel mogelijk in en bij voorkeur voor 1 oktober anders loopt u het risico dat uw laboratorium de staalname niet meer kan inplannen en uw aanvraag weigert.
Bekijk hier het
overzicht van de laboratoria die actief zijn tijdens de nitraatresiducampagne 2022.
Nitraatmeldpunt
Aanmelden
U kunt zich
aanmelden op het Nitraatmeldpunt met uw elektronische identiteitskaart (eID) of via Itsme, sms of mobiele app. Als u geen Belg bent of in het buitenland verblijft, kunt u zich aanmelden met de gebruikersnaam en het wachtwoord waarmee u zich aanmeldt op het Mestbankloket
Meldingen
Gedetailleerde informatie over welke situaties of omstandigheden u vooraf moet melden, tegen wanneer u die uiterlijk moet melden en welke bewijsstukken u eventueel bij uw melding moet voegen, vindt u in de
toelichting geselecteerde percelen nitraatresidubepaling.
- Op het nitraatmeldpunt kunt u
2 types van meldingen doen:
- voor controlestalen in opdracht van de Mestbank kunt u, tot
uiterlijk 30 september 2022, aangeven of u
aanwezig wilt zijn
bij de staalname en/of u
band- of rijbemesting hebt toegepast na 1 juli 2022 op uw geselecteerde perceel. De VLM brengt het laboratorium op de hoogte van die melding.
Na 30 september moet u hiervoor rechtstreeks contact opnemen met het laboratorium dat door de Mestbank is aangeduid om de staalname op uw perceel uit te voeren. De contactgegevens van het laboratorium, zult u terugvinden in de e-mail of op de brief met de geplande staalnamedatum die u van het laboratorium ontvangt.
- Voor controlestalen in opdracht van de Mestbank en voor verplichte stalen in eigen opdracht en eigen kosten:
- doet u
uiterlijk op 30 september 2022 melding van alle
situaties of omstandigheden die ervoor zorgen dat een geselecteerd perceel mogelijk niet op een normale of veilige manier kan bemonsterd worden.
- kunt u
vanaf 1 oktober melding doen als u denkt dat de bemonstering niet correct uitgevoerd werd of als u andere
onregelmatigheden vaststelt.
Van elke melding via het Nitraatmeldpunt ontvangt u een automatische bevestiging via mail. Zodra uw melding behandeld is, wordt het antwoord gepubliceerd op het Mestbankloket en wordt u hiervan verwittigd via de berichtenbox.
Teeltschade of oogstmislukking niet vooraf melden
In het verleden kon u, als er op een geselecteerd perceel teeltschade was, dat vooraf melden. De Mestbank ging dan in bepaalde gevallen over tot annulatie van de staalname of aanduiding van een ander perceel. Sinds 2020 wordt die werkwijze niet meer toegepast en gebeuren er
geen voorafgaande annulaties of herselecties meer omwille van teeltschade ongeacht of die het gevolg is van droogte of wateroverlast. Het heeft dus geen zin om teeltschade te melden of hiervoor documenten in te dienen.
Op alle aangeduide percelen moet het nitraatresidu sowieso bepaald worden. Als u het nitraatresidu op de percelen waar u in eigen opdracht en op eigen kosten stalen moet laten nemen, niet laat bepalen dan kan teeltschade of overstroming niet ingeroepen worden als reden voor het niet laten uitvoeren van de verplichte staalnames.
Als de Mestbank ten gevolge van een overschrijding maatregelen oplegt, publiceert ze die in de loop van januari 2023 op het Mestbankloket. Pas nadat er maatregelen opgelegd worden, kunt u daartegen een bezwaar indienen. De bewijsstukken om uw bezwaar te staven, voegt u dan bij uw bezwaar.
Ernstige teeltschade kan een element zijn in de bezwaarbehandeling voor zover er een verband is met een verminderde stikstofopname waarop niet geanticipeerd kon worden of met een verminderde stikstofopname die niet geremedieerd kon worden. Als u teeltschade wenst aan te halen in uw bezwaar, moet u daarvoor overtuigende bewijsstukken voorleggen. Bij voorkeur is dat het volledige verslag opgemaakt in het kader van de brede weersverzekering. Als u hier niet over beschikt, voegt u een uitgebreid schadedossier toe aan uw bezwaar. Dat schadedossier bevat minstens een uitgebreide beschrijving van de aard en omvang van de schade, een berekening en raming van het percentage geleden schade en een gedetailleerd fotoverslag waaruit de aard en omvang van de schade duidelijk blijkt (met minstens 1 foto met geografisch herkenningspunt).