PAS-referentietool
Om te berekenen met hoeveel het bedrijf zijn ammoniakemissies moet terugdringen, is er sinds 28 april 2025 een
berekeningstool beschikbaar.
De PAS-referentie 2030 wordt berekend op basis van de gemiddelde veebezetting in 2021 (zoals opgegeven in de Mestbankaangifte 2021), in combinatie met ammoniakemissiefactoren, leegstandspercentages en eventuele emissiereducerende maatregelen.
Afwijkende PAS-referentiesituatie 2021
Het is mogelijk om een afwijkende berekeningsmethode van de referentiesituatie 2021 aan te vragen via het loket van de Commissie Afwijkende PAS-referentiesituatie (CAPAS), dat bereikbaar is vanuit de PAS-referentietool. Aanvragen kunnen via dit loket worden ingediend vanaf 28 april 2025 tot en met 30 september 2026.
De specifieke redenen die een afwijkende berekeningsmethode van de referentiesituatie 2021 rechtvaardigen, zijn opgenomen in het
besluit van de Vlaamse Regering van 20 september 2024. Om aanspraak te kunnen maken op een afwijkende berekeningsmethode moet er minstens een verschil van 7% in de veebezetting van de diersoort bestaan, telkens uitdrukt in kilogram ammoniakemissie per jaar.
Tussentijdse doelstelling van -5% voor rundveehouderijen
Rundveehouders moeten tegen 31 december 2025 een emissiereductie van 5% realiseren ten opzichte van hun huidige vergunning. Dat kan op meerdere manieren: door een emissiereducerende maatregel, door het houden van minder dieren of een combinatie van beide.
Webinar
Op dinsdag 13 mei 2025, van 11 tot 12 uur, organiseert het Departement Omgeving van de Vlaamse overheid een online infosessie met:
- een demonstratie van de PAS-referentietool;
- een demonstratie van het loket voor het indienen van aanvragen bij de Commissie Afwijkende PAS-referentiesituatie (CAPAS).
Inschrijven kan via
https://www.vlaanderen.be/stikstof-in-vlaanderen/infosessie-pas-referentietool
Vragen
Hebt u vragen over de PAS-referentietool of het loket? Bezoek de
website 'Stiktof in Vlaanderen'.