Landinrichting Maasvallei zorgt in de grensmaasgemeenten voor een waardevolle terreinbijdrage aan het ondertussen erkende landschapspark ‘Rivierpark Maasvallei’.
8 maart 2024: goedkeuring onderzoek naar de opportuniteit en de haalbaarheid voor landinrichting Maasvallei fase 2 en instelling Landinrichtingsproject Maasvallei fase 2
24 juli 2024: goedkeuring samenstelling planbegeleidingsgroep voor Maasvallei fase 2
22 oktober 2024: bespreking om gefaseerd over 10 jaar 7 landinrichtingsplannen (LIP's) op te maken, het budget proportioneel te verdelen volgens de doelstellingen in het OOH en over deze 7 LIP's. Kennisgeving om te starten met LIP Maasdorpen Elen - Uikhoven - Oud-Rekem en LIP Zanderbeek-Heppeneert.
Projectgebied
Op de kaart hiernaast staan de 3 dorpskernen aangeduid die in dit landinrichtingsplan aan bod komen (rode bollen).
Het is niet mogelijk om de volledige kernen her in te richten. We willen de focus leggen op (delen) van hoofdstraten, pleinen in de ruime omgeving van de kerk. De exacte perimeters voor elk van de 3 Maasdorpen moet nog bepaald worden.
Maasvallei fase 1: vernieuwde dorpskernen (groene bollen)
Maasvallei fase 2: LIP Maasdorpen Elen - Uikhoven - Oud-Rekem (rode bollen)
Doelstellingen van het Landinrichtingsplan Maasdorpen Elen - Uikhoven - Oud-Rekem
1. Verhogen van de beeldkwaliteit in functie van historisch erfgoed
De rijke geschiedenis in de dorpen wordt tastbaar gemaakt door een kwalitatieve inrichting van de beschermde dorpsgezichten, de monumenten, historische relicten en de typische Maaslandse architectuur.
De herinrichting van de dorpskernen draagt bij aan de beleving van het snoer van Maasdorpen en zorgt zo voor herkenbaarheid in de beleving van het RivierPark. Voor bezoekers wordt de nodige duiding voorzien.
Sint-Pieterskerk in Elen

2. De kernen in de Maasdorpen klimaatbestendig maken
De kernen worden ingericht om bestendig te zijn tegen toekomstige klimaatextremen. Grijze dorpspleinen worden omgevormd naar groene oases. Het groen houdt de omgeving koeler op hete zomerse dagen, riolen worden ontlast bij verhoogde afvoer en de sponsfunctie van de bodem wordt vergroot. De pleinen worden zo een aangename plek om te vertoeven.
3. Dorpskernen verkeersveiliger maken
In dorpskernen ligt de focus op het creëren van ruimtes waar voetgangers en fietsers veilig in kunnen bewegen. De auto is te gast in het dorpscentrum. Bewoners en recreanten stimuleren om meer te voet of met de fiets te gaan/komen.

Onder de Linden in Oud-Rekem
4. Versterken van betrokkenheid en verbondenheid van de bewoners met de Maasdorpen
We peilen naar de behoeften van de dorpsbewoners en gaan ermee aan de slag bij het bepalen van de functies in het ontwerp. Welke sfeer willen bewoners opsnuiven? Welke activiteiten gebeuren er? Zijn er kansen voor ontmoeting en lokale dorpsfeesten? Is er behoefte aan een plek om te rusten? Wat hebben toeristische ondernemers nodig? Via hun inbreng ontstaat er eigenaarschap over hun leefomgeving.

Stand van zaken
Het ontwerp landinrichtingsplan Maasdorpen zit nog in de opstartfase van inventarisatie en overleg met de partners.
Planning:
2025-2026: opmaak ontwerp landinrichtingsplan en openbaar onderzoek
2027: opmaak eindvoorstel van landinrichtingsplan met instemming partners en goedkeuring door minister
2028 - zomer 2029: voorbereiding uitvoering (vergunningen, aanbesteding, ...)
zomer 2029: uitvoering op terrein
Contact
Planontwerper: Hilde Haezebrouck, hilde.haezebrouck@vlm.be
Landschapsdeskundige: Goedele Aerts, goedele.aerts@vlm.be
Projectleider: Lien Lambrechts, lien.lambrechts@vlm.be