Stand van zaken
Het project is uitgevoerd.
Historiek
30 juni 1998: goedkeuring richtplan Leie - Schelde
1999: opmaak inrichtingsplan
2000: goedkeuring
2001 - 2005: uitvoering
De werken werden uitgevoerd gedurende de periode 2001 - 2005.
Omwille van het faillissement van de aannemer diende een nieuwe offertevraag te gebeuren voor de resterende werken. De aangeplante paardenkastanjes op de brug over de E17 in Nazareth-De Pinte en Deinze werden omwille van sterke aantasting door de paardenkastanjemineermot vervangen door platanen.
Beschrijving
Het inrichtingsplan Schermgroen E17 (1.516 ha) was een uitvoering van het richtplan van het landinrichtingsproject Leie – Schelde. Dat richtplan werd op 30 juni 1998 goedgekeurd. Omdat het project Leie en Schelde een grote oppervlakte beslaat, is het opgesplitst in een reeks deelprojecten of inrichtingsplannen waarvan dit project er één van was.
Zoals uit de projectnaam af te leiden valt, vormt de E17 het belangrijkste element in het plan. Bedoeling was om dit grijze lint door het landschap in een groener kleedje te steken, zonder daarom een groene 'tunnel' te maken. Knotbomen en houtkanten moeten zorgen voor meer groen en tegelijk de structuur van het landschap versterken. De stukjes natuur bij de op- en afritten werden aantrekkelijker gemaakt voor dieren en planten. Voor de omwonenden zal de E17 gedeeltelijk verdwijnen in het groen, voor de automobilist blijft de omgeving herkenbaar. Aangezien het projectgebied grotendeels samenvalt met voormalig ruilverkavelingsgebied, werd het ruilverkavelingscomité Nazareth opdrachtgevend bestuur.
Er kwamen inrichtingsmaatregelen ter hoogte van de verkeerswisselaars, beplantingswerken langs de bruggen over de E17, inrichtingswerken langs de provinciale waterlopen Schuurkensbeek en Duivebeek en beplantingswerken langs verschillende gemeentelijke wegen in Nazareth-De Pinte.
Partners
De werken werden hoofdzakelijk uitgevoerd op openbaar domein en belangrijke partners waren het Agentschap Wegen en Verkeer Oost-Vlaanderen, het provinciebestuur Oost-Vlaanderen, de betrokken gemeentebesturen, het ruilverkavelingscomité Nazareth en particulieren.
De totale kostprijs van het project bedroeg 250.000 euro.
Laatste aanpassing: januari 2019