Een lokaal voedselbeleid geeft een antwoord op uitdagingen zoals een eerlijke prijs voor de boeren, lokale productie, gezonde en betaalbare voeding voor iedereen, vrijwaren van de open ruimte, voedselverspilling vermijden, respect voor de bodem en natuur, versterken van de relatie tussen stad en platteland, duurzame ecosystemen, eiwittransitie, kringlooplandbouw, …
Lokale besturen hebben een belangrijke regierol in de uitvoering van een lokaal voedselbeleid.
Binnen de Vlaamse voedselstrategie Go4Food trekt VLM de deal lokaal voedselbeleid die zorgt voor een concrete vertaling van de Vlaamse strategie naar lokale besturen zodat zij hiermee aan de slag kunnen en daarbij ondersteund worden waar nodig.
In juli 2025 startte de opdracht Local4Food: accelerator lokaal voedselbeleid om lokale besturen te sensibiliseren over verschillende inhoudelijke voedselthema's en om hen te ondersteunen om ermee aan de slag te gaan. U kunt dit volgen via www.local4food.be of aansluiten in de LinkedIn groep.
Tussen 2016 en 2022 ondersteunde VVSG, met steun van VLM, lokale besturen om een lokaal voedselbeleid uit te bouwen. Uit dat traject resulteerde de publicatie “De lokale honger stillen. Kookboek voor circulair voedselbeleid." Dat kookboek inspireert en ondersteunt lokale besturen en bundelt de geleerde lessen uit het afgelopen traject.
Beleidsmakers en iedereen die werkt aan een meer duurzaam voedselbeleid kunnen ook nog het advies van het Interbestuurlijk Plattelandsoverleg (IPO) IPO-advies Lokale voedselstrategieën (2015) als leidraad gebruiken. Het IPO-advies focust op drie thema's: beleid en beheer, ondernemerschap en ruimte.
Laatste update van deze pagina: 21 augustus 2025