Verwerkings- en bewerkingseenheden die te maken hebben met vloeibare stromen, moeten debietmeters installeren. Ze moeten dat doen tegen 1 januari 2022. Die verplichting vloeit voort uit het door MAP 6 aangepaste
artikel 24 § 3 van het Mestdecreet. De nieuwe debietmeterplicht is belangrijk om de waterkwaliteit goed te krijgen, want alleen als alle installaties voorzien zijn van voldoende debietmeters, kan de Mestbank een waarheidsgetrouw beeld krijgen van de nutriëntenstromen en een halt toeroepen aan fraude.
Wat houdt de debietmeterplicht in?
Vrijdag 26 februari 2021 is het Besluit van de Vlaamse Regering (BVR) over debietmeters definitief goedgekeurd door de Vlaamse Regering:
.De debietmeters moeten worden geïnstalleerd bij alle installaties met vloeibare stromen.
De automatische en onmiddellijke verzending moet gebeuren op digitale wijze, via het internet. Daarbij maakt het niet uit of de debietmeters dat zelf doen, via een directe verbinding met het internet, of dat op de debietmeters een intern systeem wordt aangesloten dat voor de onmiddellijke en automatische verzending zorgt.
Waar moet u debietmeters laten installeren?
Op elke bewerkings- of verwerkingseenheid moet een debietmeter worden geplaatst op elk aanvoer- of afvoerpunt van vloeibare meststromen.
Ook moet een debietmeter worden geplaatst, op elke relevante interne overgang binnen de bewerkings- of verwerkingseenheid. Relevante interne overgangen, zijn interne overgangen die de goede werking van de bewerkings- of verwerkingseenheid staven. Die worden bepaald in overleg tussen de betrokken uitbater en de Mestbank.
Schematische weergave van de stromen waarop een debietmeter moet geplaatst worden
voorbeeldschema biologische verwerkingsinstallatie
voorbeeldschema vergister
Bezorg uw plan ter goedkeuring aan de Mestbank
Voordat u de debietmeters plaatst, legt u een plan ter goedkeuring voor aan de Mestbank.
De VLM zal uw plan beoordelen en u binnen de 30 dagen feedback geven.
Dien uw plan tijdig in zodat u voldoende tijd hebt om de nodige aanpassingen aan uw installatie te doen tegen 1 januari 2022.
Stuur uw plan via e-mail naar de Mestbank in uw regio:
- West-Vlaanderen en Oost-Vlaanderen:
- mestverwerking.west@vlm.be
- Tel. 050 45 90 21
- Vlaams-Brabant, Antwerpen en Limburg:
- mestverwerking.oost@vlm.be
- Tel. 011 29 87 93
Aan welke voorwaarden moeten de debietmeters voldoen?
Externe debietmeters
De debietmeters moeten het start- en eindmoment van de meting, de debietmeterstand bij die momenten en het unieke identificatienummer kunnen registreren bij elke weging. De Mestbank zal een identificatienummer toekennen aan elke debietmeter.
De debietmeters moeten ook de gegevens van de metingen automatisch en onmiddellijk kunnen verzenden naar het internetloket van de Mestbank. Als het een meting is die betrekking heeft op een aan- of afvoer met een transportdocument, moet ook het nummer van dat transportdocument geregistreerd worden en samen met de andere gegevens verzonden worden naar de Mestbank. De debietmeters moeten ook beschikken over een meldingsfunctie waarbij een automatische melding naar de Mestbank verstuurd wordt op het moment dat de debietmeter afstaat of niet correct werkt.
Interne debietmeters
Debietmeters die al zijn geïnstalleerd op de interne overgangen binnen de bewerkings- of verwerkingsinstallatie, moeten niet in staat zijn om de gegevens onmiddellijk en automatisch te versturen naar de Mestbank. Die gegevens moeten wel op elk moment raadpleegbaar zijn door de Mestbank.
De debietmeters moeten ook beschikken over een meldingsfunctie waarbij een automatische melding naar de Mestbank verstuurd wordt op het moment dat de debietmeter afstaat of niet correct werkt.
Hoe zal het centrale systeem of de debietmeter communiceren met de VLM?
Kunnen bestaande weegbruggen nog gebruikt worden?
Er is een mogelijkheid om beperkt af te wijken van het gebruik van debietmeters. Zo kan, na goedkeuring door de Mestbank, voor het wegen van de aanvoer van ruwe dierlijke mest, een al bestaande weegbrug worden gebruikt, op voorwaarde dat de weegbrug op de mestverwerkingsinstallatie in gebruik werd genomen voor 1 januari 2020. Bovendien moet de weegbrug in staat zijn om de gegevens van de metingen op dezelfde manier door te sturen als de debietmeters. Verder moet een debietmeter geplaatst zijn tussen de opslag van de ruwe mest en de verwerkingsunit, en moet de ruwe dierlijke mest aangevoerd worden met een transport dat wordt opgevolgd via een AGR-GPS systeem.