Nieuws

 

 

Nitraatresidubepaling tussen 1 oktober en 16 november voor beheerovereenkomsten waterkwaliteit (PDPOIII)https://www.vlm.be/nl/nieuws/Pages/Nitraatresidubepaling-BO-waterkwaliteit-(PDPOIII).aspxNitraatresidubepaling tussen 1 oktober en 16 november voor beheerovereenkomsten waterkwaliteit (PDPOIII)28-9-2022 22:00:00<img alt="" src="/nl/SiteCollectionImages/Mestbank/Bodemstaal_60-90.JPG" style="BORDER:0px solid;" />Landbouwers die een lopende beheerovereenkomst waterkwaliteit (PDPO III) hebben, moeten een nitraatresidubepaling laten uitvoeren tussen 1 oktober en 16 november.
Neem deel aan ons webinar 'Kunnen dorpshuizen het platteland redden?'https://www.vlm.be/nl/nieuws/Pages/Webinar-over-dorpshuizen.aspxNeem deel aan ons webinar 'Kunnen dorpshuizen het platteland redden?'26-9-2022 22:00:00<img alt="" src="/nl/SiteCollectionImages/Platteland/Borlo%206%20miniatuur.jpg" style="BORDER:0px solid;" />Wat is de impact van dorpshuizen op het platteland? VLM vroeg Idea Consult om dat te onderzoeken. Tijdens het webinar van 20 oktober verneemt u de conclusies en aanbevelingen uit het onderzoek.
Financiële en technische ondersteuning voor wolfwerende omheiningenhttps://www.vlm.be/nl/nieuws/Pages/Financiële-en-technische-ondersteuning-voor-wolfwerende-omheiningen.aspxFinanciële en technische ondersteuning voor wolfwerende omheiningen15-9-2022 22:00:00<img alt="" src="/nl/SiteCollectionImages/Nieuwsberichten/wolf_fencing.PNG" style="BORDER:0px solid;" />Sinds enkele weken zorgen wolven opnieuw voor schadegevallen bij veehouders. Dit is geen toeval. Net als in de voorbije jaren zien we rond deze periode een piek in de meldingen. Voor landbouwers is er financiële en technische ondersteuning beschikbaar om hun dieren tegen dergelijke aanvallen te beschermen.
Nitraatresiducampagne 2022 gaat van starthttps://www.vlm.be/nl/nieuws/Pages/Nitraatresiducampagne-2022-gaat-van-start.aspxNitraatresiducampagne 2022 gaat van start14-9-2022 22:00:00<img alt="" src="/nl/SiteCollectionImages/Mestbank/Nitraatresidu_web.jpg" style="BORDER:0px solid;" />21.439 percelen heeft de Mestbank geselecteerd voor de nitraatresiducampagne, die loopt van 1 oktober tot en met 15 november 2022. Het nitraatresidu is een belangrijk controle-instrument voor het halen van de doelstellingen van MAP 6. Als er te veel nitraat achterblijft in de bodem, spoelt dat immers uit naar het grond- en oppervlaktewater, met een slechte waterkwaliteit tot gevolg. ​
30 september 2022 is de uiterste datum voor overdrachten van mestverwerkingscertificatenhttps://www.vlm.be/nl/nieuws/Pages/30-september-2022-is-de-uiterste-datum-voor-overdrachten-van-mestverwerkingscertificaten.aspx30 september 2022 is de uiterste datum voor overdrachten van mestverwerkingscertificaten11-9-2022 22:00:00<img alt="" src="/nl/SiteCollectionImages/Mestbank/mestverwerkingsinstallatie.jpg" style="BORDER:0px solid;" />Landbouwers die mestverwerkingsplichtig zijn, kijken het best nu hun certificatenrekeningen na. De Mestbank herinnert de landbouwers eraan dat de mestverwerkingscertificaten voor 2020 ten laatste op 30 september 2022 naar de certificatenrekening van dat jaar moeten overgedragen zijn.
Landbouwers mogen langer inzaaien, Demir versoepelt vanggewasverplichting door extreem droge weersomstandighedenhttps://www.vlm.be/nl/nieuws/Pages/Landbouwers-mogen-langer-inzaaien,-Demir-versoepelt-vanggewasverplichting-door-extreem-droge-weersomstandigheden.aspxLandbouwers mogen langer inzaaien, Demir versoepelt vanggewasverplichting door extreem droge weersomstandigheden6-9-2022 22:00:00<img alt="" src="/nl/SiteCollectionImages/Mestbank/Vanggewas_SML.jpg" style="BORDER:0px solid;" />Iedereen heeft er de mond van vol: het is uitzonderlijk droog. Doordat de bodems er kurkdroog bijliggen na de aanhoudende droogte van de voorbije weken, is het momenteel niet overal mogelijk om bodembewerkingen uit te voeren en de vanggewassen uiterlijk 15 september in te zaaien. Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir heeft daarom uitzonderlijk enkele versoepelingen beslist op de vanggewasverplichting van het Mestdecreet.
Ook uitleg over de beheerovereenkomsten tijdens de GLB-infosessies van het Vlaams Ruraal Netwerkhttps://www.vlm.be/nl/nieuws/Pages/Ook-uitleg-over-de-beheerovereenkomsten-tijdens-de-GLB-infosessies-van-het-Vlaams-Ruraal-Netwerk-.aspxOok uitleg over de beheerovereenkomsten tijdens de GLB-infosessies van het Vlaams Ruraal Netwerk4-9-2022 22:00:00<img alt="" src="/nl/SiteCollectionImages/Beheerovereenkomsten/BO.jpg" style="BORDER:0px solid;" />Het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid gaat van start op 1 januari 2023. En dat brengt veranderingen mee voor de landbouwers. Daarom organiseert het VRN in september en oktober in elke Vlaamse provincie twee infosessies, telkens van 13u tot 17u.
Oproep kandidaatstelling Wetenschappelijk Comité Luchtemissies Veeteelthttps://www.vlm.be/nl/nieuws/Pages/Oproep-kandidaatstelling-Wetenschappelijk-Comité-Luchtemissies-Veeteelt.aspxOproep kandidaatstelling Wetenschappelijk Comité Luchtemissies Veeteelt31-8-2022 22:00:00<img alt="" src="/nl/SiteCollectionImages/Mestbank/Mestrapport_web.jpg" style="BORDER:0px solid;" />De Vlaamse Regering heeft beslist om een Wetenschappelijk Comité Luchtemissies Veeteelt (WeComV) op te richten. De oproep hiervoor is op 1 september 2022 gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad. De oproep handelt over de kandidatuurstelling om te zetelen in het Wetenschappelijk Comité Luchtemissies Veeteelt (WeComV).
Landinrichtingsproject Moervaartvallei - Landinrichtingsplan Kalvekant-Reepkens-Oostdonk-Maaiboshttps://www.vlm.be/nl/nieuws/Pages/LandinrichtingsprojectMoervaartvallei-Landinrichtingsplan_Kalvekant-Reepkens-Oostdonk-Maaibos.aspxLandinrichtingsproject Moervaartvallei - Landinrichtingsplan Kalvekant-Reepkens-Oostdonk-Maaibos30-8-2022 22:00:00<img alt="deelgebied Kalvekant - dreef tussen landbouwpercelen" src="/nl/SiteCollectionImages/KROM/KROM_KALV_120202.jpg" width="1440" style="BORDER:0px solid;" />Bent u eigenaar van één of meerdere percelen binnen de projectgebieden Kalvekant, Reepkens, Oostdonk of Maaibos? We bieden u de mogelijkheid om een persoonlijk gesprek aan te vragen eind september 2022.
Schrijf je in voor de {beek.boer.bodem}-demomarkthttps://www.vlm.be/nl/nieuws/Pages/Schrijf-je-in-voor-de-{beek-boer-bodem}-demomarkt.aspxSchrijf je in voor de {beek.boer.bodem}-demomarkt25-8-2022 22:00:00<img alt="" height="247" src="/nl/nieuws/PublishingImages/demodag%20beek%20boer%20bodem.jpg" width="432" style="BORDER:0px solid;" />Het Water-Land-Schap project {beek.boer.bodem} nodigt geïnteresseerden uit op 9 september op hun demo-markt rond klimaatrobuuste maatregelen.

Terug naar boven