Wat houdt Coastal in?
Coastal is een uniek samenwerkingsverband van 29 partners uit 8 EU-lidstaten en 9 landen. Deze vertegenwoordigen de ondernemingen, overheden en wetenschappelijke experts gericht op activiteiten in het achterland, de kust en op zee. Het project vormt een platform voor geïntegreerde samenwerking tussen land en zee. Het doet dit door lokale ervaring van belanghebbenden te combineren met kennis van experten in een samenwerkingsproces. Dit leidt tot beter inzicht in problemen en onderbouwde actieplannen en beleidsoplossingen. Deze zijn gericht op economische groei, mariene ruimtelijke planning en milieubeheer, met inbegrip van de kwaliteit van zoetwater. Coastal zal:
- een bijdrage leveren aan geïntegreerd land-zee-beleid en synergie in de studiegebieden en de EU als geheel
- een blijvend online kennisplatform ontwikkelen voor samenwerking tussen land en zee met praktisch bruikbare instrumenten en praktijkvoorbeelden.
Dit project werd ondersteund met middelen van het
Horizon 2020 Programma voor Onderzoek en Innovatie van de Europese Gemeenschap en liep van 1 mei 2018 tot 30 april 2022
Het project is afgerond.
Hoe?
- Lokale actoren en deskundigen nemen deel aan gezamenlijke denkoefeningen om problemen te begrijpen, de onderliggende oorzaken te bepalen, en mogelijke oplossingen voor te stellen en te onderzoeken op bruikbaarheid aan de hand van simulaties.
- Kwalitatieve en kwantitatieve methodes worden gecombineerd in een interactieve setting, en ondersteund door grafische software om de dynamiek van land-zee-interacties beter te begrijpen.
- De transitieverschijnselen van het land-zee-systeem worden onderzocht met systeemdynamische technieken om verschillende scenario’s te ontwikkelen en te vertalen in praktisch bruikbare bedrijfs- en beleidsindicatoren.
- De resultaten worden gebruikt om “business roadmaps” en beleidsoplossingen te formuleren. Deze kunnen eenvoudig vernieuwd worden door aanpassingen in de ondersteunende modellen.
Het project is opgezet rond een netwerk van zes Europese complementaire samenwerkingsverbanden (Multi Actor Labs):
- Belgische kustzone (België)
- Zuid-west Messinia (Griekenland)
- Norrström/Baltische Zee (Zweden)
- Stroomgebied Charente (Frankrijk)
- Donaumonding/Zwarte Zee (Roemenië)
- Mar Menor Lagune (Spanje)
De Multi Actor Labs (MALS) van Coastal dragen bij aan het kennisplatform en worden verbonden door een platform voor kennisuitwisseling en samenwerking dat na afloop van het project verder zal worden onderhouden en benut.
Toekomstscenario's voor de Oudlandpolder
In het Europees Project Coastal wordt samengewerkt tussen verschillende regio’s in Europa rond de kust-hinterland-interacties en -synergieën. In het project wordt via multi-actoranalyse en systeemdynamische modelering geprobeerd na te gaan welke interacties er in de Europese kustregio’s zijn, hoe ze impact kunnen hebben op de toekomst van de kustregio’s en wat de impact van bv. klimaatverandering hierop zou kunnen zijn.
In Vlaanderen is het VITO de trekkende partner van dit project. Er zijn twee gebieden in Vlaanderen waarvoor VITO een systeemdynamisch model opgebouwd heeft: de Blue Energy- projecten aan de Vlaamse Kust en de Oudlandpolder. De Vlaamse Landmaatschappij ondersteunt het onderzoek naar de Oudlandpolder.
Er zijn voor de Oudlandpolder 4 toekomstscenario’s uitgewerkt: 4 beschrijvingen van hoe de Oudlandpolder er in 2050 zou kunnen uitzien. Dit zijn noch toekomstvoorspellingen noch wensbeelden: de scenario’s zijn beredeneerde projecties die toelaten om de consequenties van vier extreme denkpistes door te redeneren, en zo alle hoeken van de “toekomstkamer” te verkennen.
Deze scenario’s zijn de basis om verder te werken op de concrete mogelijke toekomstbeelden voor een aantal specifieke deelzones van de Oudlandpolder. Deze deelzones zijn ook de basis van de gebiedsgerichte accenten van het landinrichtingsproject Oudlandpolder:
- leefbare polderdorpen
- een kwalitatieve polderrand van de kust
Wegwijzers naar een duurzame Oudlandpolder
Eind maart gingen enkele workshops over de Oudlandpolder door. Deze workshops focusten op 4 zaken die bepalend zijn voor de identiteit en het functioneren van dit gebied: de polderdorpen, landbouw in de Oudlandpolder, de natuurgebieden en de duin-polderovergang. De bedoeling van elk van deze workshops was om tot 5 gedeelde principes te komen die richtinggevend kunnen zijn bij de verdere ontwikkeling van dit poldergebied. In een publicatie brengen we verslag uit over de principes die tijdens deze workshops naar voor werden geschoven. We hebben ze 'wegwijzers' genoemd.
Daarnaast kan je in deze publicatie ook nog het volgende vinden:
- Een reflectie over hoe het landinrichtingsproject Oudlandpolder nu al deze wegwijzers volgt.
- Een korte toelichting over de toekomsten waar deze wegwijzers ons naar toe brengen. Deze toelichting vertrekt vanuit de publicatie Welke toekomst wens jij de Oudlandpolder?
- Enkele algemene inzichten over hoe deze wegwijzers de doelstellingen geformuleerd in de Europese Green Deal en dan meer bepaald de biodiversity strategy en de Farm to Fork strategy, onderschrijven.
Deze publicatie werd gemaakt door VITO samen met de VLM, en zal als startpunt genomen worden voor de volgende stap die we samen zullen zetten, namelijk een 'gap analysis'. Dit wil zeggen dat we, samen met een groep experts, zullen nagaan welke barrières er mogelijk nog zijn om de 'wegwijzers' echt als leidraad mee te nemen bij de planning voor de Oudlandpolder. Ontbreken er nog bepaalde zaken in het regelgevend kader? Handhaving? Een minder goede samenwerking tussen bepaalde instanties? Tot slot, zullen we op basis van de gap analyse acties formuleren die zullen helpen om de geïdentificeerde gaps weg te werken. De focus zal hierbij liggen op acties die binnen de bevoegdheden liggen van de verschillende actoren betrokken bij het landinrichtingsproject Oudlandpolder.
Partners
- VITO: Vlaamse Instelling Voor Technologisch Onderzoek N.V.(Coordinator, BE)
- HCMR: Hellenic Centre For Marine Research (GR)
- SU: Stockholms Universitet (SE)
- SINTEF: Sintef Ocean AS (NO)
- IRSTEA: Institut National de Recherche en Sciences et Technologies pour l'Environnement et l'Agriculture (FR)
- INCDM: Institutul National De Cercetare-Dezvoltare Marina Grigore Antipa (RO)
- ICEADR: Institutul De Cercetare Pentru Economia Agriculturii Si Dezvoltare Rurala Bucuresti (RO)
- ICRE8: International Center For Research On The Environment And The Economy (GR)
- CSIC: Agencia Estatal Consejo Superior Deinvestigaciones Cientificas (ES)
- GEO: Geonardo Environmental Technologies Ltd (HU)
- GRBR: Greenbridge Incubatie- en Innovatiecentrum Gent - Oostende (BE)
- POM: Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij West-Vlaanderen (BE)
- SEI: Stiftelsen The Stockholm Environment Institute (SE)
- NIRAS: Niras Sweden AB (SE)
- CRAB: Campus Roslagen AB (SE)
- LUKE: Luonnonvarakeskus (FI)
- GAL DD: Asociatia Gal Delta Dunarii (RO)
- GAL DC: Asociatia Grupul De Actiune Locala Dobrogea Centrala (RO)
- TEMES: Touristikes Epichiriseis Messinias Anonimi Etaireia (GR)
- CVF: Idryma Kapetan Vasili Kai Karmen Konstentekopoulou (GR)
- DOAM: Development Agency of Messinia (GR)
- CARM: Consejeria De Turismo, Cultura Y Medio Ambiente De La Region De Murcia (ES)
- FECOAM: Federacion De Cooperativas Agrariasde Murcia S Coop (ES)
- CRANA: Chambre Regionale D'agriculture Nouvelle-Aquitaine (FR)
- AGHO: Haven Oostende, Autonoom Gemeentelijk Havenbedrijf (BE)
- FRAB: Federation Regionale d'aAriculture Biologique Nouvelle Aquitaine (FR)
- VLIZ: Vlaams Instituut Voor De Zee vzw (BE)
- GLOB: Global Utmaning (SE)
Meer informatie
Laatste update: maart 2022