Divgrass kick-off in Hamburg!
Alle partners gaven samen het startschot voor het Divgrass project op 26 oktober in Hamburg.
Divgrass is een baanbrekend initiatief dat de biodiversiteit in graslanden wil verbeteren. Gefinancierd door het Europese Interreg Noordzee programma en met een looptijd van vier jaar, belooft dit praktische project boeren en overheden dichter bij elkaar te brengen.
Divgrass & de EU
Divgrass is gefinancierd door het Interreg Noordzee programma en zal vier jaar duren. Van september 2023 tot augustus 2027. Het project maakt onder het Interreg programma deel uit van prioriteit 3 en heeft als hoofddoel een klimaatveerkrachtige Noordzeeregio te realiseren.
Wat willen we met Divgrass bereiken?
De laatste jaren neemt de biodiversiteit drastisch af. Ongeveer een miljoen soorten worden met uitsterven bedreigd, waarvan vele binnen tientallen jaren, tenzij er actie wordt ondernomen om de intensiteit van de oorzaken ervan te verminderen en het verlies van biodiversiteit te verminderen.
De algemene biodiversiteit voorziet ons van schone lucht, zoet water, bodem van goede kwaliteit en bestuiving van gewassen. Met het project DivGrass is het de ambitie om de (functionele) biodiversiteit te vergroten voor klimaatbestendigheid in melkveegraslanden. Dit project richt zich op de melkveehouderij, een belangrijke tak binnen de landbouw in termen van landgebruik en potentie om te werken aan biodiversiteitsherstel.
Veel melkveehouders dragen hier reeds aan bij, maar ondervinden nog veel hindernissen in de zin van gebrek aan kennis, het gepaste beleid en financiële prikkels om biodiversiteit meer te integreren in hun bedrijfsvoering.
DivGrass zal deze uitdagingen aanpakken door te werken aan:
- Oprichting van transdisciplinaire demo bedrijven met proeftuinen voor biodiversiteit en klimaatadaptatie
- Het ontwikkelen van nieuwe technologie voor biodiversiteitsmonitoring van kruidenrijke graslanden met behulp van drones op melkveebedrijven. Analyse van de dronegegevens met een op maat gemaakte app om de landbouwers te adviseren in hun bedrijfsvoering om meer biodiversiteitsresultaat te bereiken
- Het betrekken van alle stakeholders voor het verspreiden van de opgedane kennis: door regionale kennisoverdracht van landbouwer tot landbouwer, werken aan capaciteitsopbouw en het ontwikkelen van een transnationaal triple-helix netwerk
- Het betrekken van alle stakeholders voor het verspreiden van de opgedane leerpunten/kennis en hiervan vertrekkende het formuleren van Europese en nationale beleidsaanbevelingen
VLM - meer kruidenrijke graslanden en doorstroming naar het beleid
VLM is betrokken bij alle projectdoelstellingen. We streven om samen met de Vlaamse partners (o.a. Boerennatuur) om binnen Vlaanderen meer kruidenrijke graslanden te hebben. Streefdoel is 1.000 ha kruidenrijke graslanden waarvan 200 ha botanische beheerde graslanden. VLM leidt de doelstellling voor het ontwikkelen van de beleidsaanbevelingen.
Partners
Bij DivGrass zijn partners betrokken uit Frankrijk, België, Nederland, Duitsland en Zweden.
De leidende projectpartner van Divgrass is de Duitse universiteit Vechta. Het "Center of Sustainability Transformation in Areas of Intensive Agriculture" (Trafo:Agrar) van de universiteit is als innovatievf onderzoekscentrum trekker van Divgrass.
Meer info
Laatste update: februari 2024