Stand van zaken
Het landinrichtingsproject is afgerond. Hierna volgt een beschrijving van de realisaties.
Archeologische site en omgeving
Kaderend in de verdere uitbouw van de archeologische site van Ename heeft de provincie Oost-Vlaanderen een erfgoedcentrum gebouwd.
Op 15 juni 2007 werd de kade langs de Schelde, ter hoogte van de archeologische site, opengesteld voor de aanleg van schepen. De stad Oudenaarde heeft in 2009 de parking aan de Lotharingenstraat aangelegd voor de gebruikers van het erfgoedcentrum en de bezoekers van de archeologische site.
De stuw in Oudenaarde is ontdubbeld. In een volgende fase zal ook het sluizencomplex worden vernieuwd door Waterwegen en Zeekanaal (nu De Vlaamse Waterweg).
Langs de Schelde heeft de Stad Oudenaarde een aantal nieuwe bomen aangeplant (op de linkeroever tussen de stuw en de archeologische site).
De Lange Gracht (een historische visvijver) op de archeologische site werd in een gezamenlijk uitvoeringsdossier van de provincie Oost-Vlaanderen en de Stad Oudenaarde in 2011 – 2012 opnieuw opengemaakt. Daarnaast kwam er aanpalend een fiets- en wandeldreef tussen de Sint-Salvatorstraat en de Lotharingenstraat.
De provincie Oost-Vlaanderen heeft in 2011 de restauratie uitgevoerd van de oude abdijmuur en het historisch gebouw en in 2014 een vijftigtal historische bomen aangeplant.
De verdere inrichting van de archeologische site wordt uitgewerkt door de provincie Oost-Vlaanderen buiten de scope van dit inrichtingsplan.
Scheldemeersen
De provincie Oost-Vlaanderen heeft gronden verworven in het kader van het herstel van het gebied "Scheldemeersen" ten zuiden van de archeologische site tot aan de doorsteek van de Riedekensbeek. Op de verworven gronden werden in 2013 een aantal beplantingswerken uitgevoerd voor de inrichting van de meersen.
Nederename
De VLM zorgde voor de heraanleg van een petanqueplein en een aantal fiets- en wandeldreven. De werken zijn in het voorjaar van 2009 beëindigd.
De heraanleg van de parking aan de achterzijde van de kerk van Nederename is een uitvoeringsdossier van de Stad Oudenaarde, de werken werden uitgevoerd in 2014.
Aanleg natuureducatieve tuin
De VLM heeft in 2011-2012, in opdracht van de Abraham Hans school van de Scholengroep Vlaamse Ardennen, een natuureducatieve tuin aangelegd. Deze tuin werd op 20 april 2012 officieel opengesteld.
In de tuin kwam een nieuwe poel met zwakke hellingen en een houten vlonder, zones met hooilanden, bosaanplanten en gemengde houtkanten creëren verschillende biotopen. Langs grazige paden kunnen de bezoekers op verkenning. Een infobord geeft extra uitleg.

Beschrijving
Het inrichtingsplan Ename (158 ha) is een uitvoering van het richtplan van het landinrichtingsproject Leie - Schelde. Dat richtplan werd op 30 juni 1998 goedgekeurd. Omdat het project Leie en Schelde een grote oppervlakte beslaat, is het opgesplitst in een reeks deelprojecten of inrichtingsplannen waarvan dit project er één van is. Archeologie, ecologie, landschap en zachte recreatie staan centraal in dit project.
Omwille van de gebiedskwaliteiten (archeologische site van Ename) bevat het inrichtingsplan maatregelen voor het herstellen en verbeteren van de ecologische samenhang in de Scheldevallei, het ontwikkelen van mogelijkheden voor recreatie en de verdere uitbouw van de archeologische site.
Partners
De werken werden uitgevoerd en/of meegefinancierd door Waterwegen en Zeekanaal (nu De Vlaamse Waterweg), de VLM, het provinciebestuur van Oost-Vlaanderen en het stadsbestuur van Oudenaarde.
Historiek
30 juni 1998: goedkeuring richtplan Leie - Schelde
2001: opmaak inrichtingsplan
22 april 2004: goedkeuring
2006-2014: uitvoering
Laatste update: augustus 2020