Korte inhoud
Green WIN richt zich op het hoge energieverbruik en de koolstofemissies bij waterbeheerders (Waterway Management Organisations - WMO's) in noord west Europa. Om de waterwegen bevaarbaar te houden is het cruciaal dat de pompinstallaties binnen hun watersysteem goed blijven werken. Omwille van de klimaatverandering zijn de partners - met vaak beperkte budgetten - op zoek naar meer groene en meer energie-efficiënte oplossingen.
Het project wil actief bijdragen aan de gezamelijke testen van dergelijke technologieën en de toepassing ervan. De pompwerking heeft een groot aandeel in de koolstofemissie van de WMO's binnen NW-Europa en is verantwoordelijk voor 25% tot 33% van het jaarlijkse elektriciteitsverbruik en 20% van de jaarlijkse totale CO2-uitstoot van de WMO's.
Green WIN focust zich zowel op recreatieve waterwegen (UK/IRL/FR/BE) als op waterwegen voor de beroepsvaart (NL/DE). Grosso modo bestaat dit project uit drie delen:
- een audit van de bestaande infrastructuur en die optimaliseren
- technologieën onderzoeken en de mogelijke toepassingen ervan testen
- richtlijnen opstellen voor investeringsplannen, aanbestedingsprocedures en business cases
Green WIN wil de opgedane kennis ook verstpreiden door andere WMO's te overtuigen om de ontwikkelde werkwijzen en groenere technologie te gaan gebruiken in zowel nieuwe als bestaande toepassingen. Green WIN verwacht in totaal 778.000 kWh energie te besparen en de CO2-uitstoot met 195 ton te verminderen.
De resultaten zullen niet alleen actief gepromoot worden binnen het eigen netwerk. Het project wil ook milieuorganisaties, bedrijven en netwerkorganisaties voor waterbeheerders betrekken bij het promoten van de doelstellingen. Zo wil Green WIN ook andere WMO's stimuleren om de oude infrastructuur te vervangen door efficiënte pompinstallaties met meer milieuvriendelijke resultaten.
De Europese Unie investeert 1,4 miljoen euro In Green WIN.
Partners
- Canal & River Trust (UK), lead partner
- Waterways Ireland (IRL)
- Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (NL)
- Université de Liège - HECE (BE)
- Voies Navigables de France (FR)
- Vlaamse Landmaatschappij (BE)
Rol van de VLM
De VLM participeert in het project via het landinrichtingsplan Mijn Mangelbeek in Heusden-Zolder. In dit landinrichtingsplan (LIP) werken we o.a. aan de verbetering van de hydrologie en het waterbeheer van het mijnverzakkingsgebied waarin een groot deel van dit LIP ligt. Zes pompen zorgen ervoor dat het water geen overlast veroorzaakt voor bewoners en landbouwers. Deze pompen zijn als casestudy opgenomen in het Green WIN project. We onderzoeken hoe we de CO2-uitstoot kunnen verminderen door technische ingrepen aan de pompen en hoe de uitstoot kan teruggedrongen worden door een aangepast systemisch beheer van de waterhuishouding in het gebied.
VLM verwacht als partner van Green WIN de ecologische voetafdruk van de constante pompwerking te kunnen verkleinen en wil dit op een kostenefficiënte manier bereiken.
Meer informatie
http://www.nweurope.eu/GreenWIN