Stand van zaken
Het project is uitgevoerd.
Beschrijving
Het inrichtingsplan Meilegem - Zingem (443 ha) was een uitvoering van het richtplan van het landinrichtingsproject Leie – Schelde. Dat richtplan werd op 30 juni 1998 goedgekeurd. Omdat het project Leie en Schelde een grote oppervlakte beslaat, werd het opgesplitst in een reeks deelprojecten of inrichtingsplannen waarvan dit project er één van was.
In het richtplan werd vastgelegd dat het gebied een voorbeeldfunctie moest vervullen op vlak van natuureducatie, natuurontwikkeling en natuurgericht landbouwbeheer. De voorgestelde maatregelen hadden betrekking op landschapsherstel, natuurontwikkeling, zachte recreatie en milieukwaliteitsverbeteringen.
De uitbouw van een wandelpad tussen Zingemdorp en De Kaaihoeve in Meilegem is een concrete invulling van nieuwe mogelijkheden op vlak van recreatie en natuureducatie in het gebied. Onderweg kom je als wandelaar langs de verschillende maatregelen die de partners realiseerden.
Het provinciebestuur stond o.a. in voor de aankoop van de archeologische site, Meuleken 't Dal en de overzetboot over de Schelde. Daarnaast was zij ook verantwoordelijk voor de aankoop en inrichting van 5m brede stroken langs de Coupure en de Moerbeek en de verwerving en inrichting van Meilegemput die omgedoopt werd tot de Kaaimeersen.
De gemeente Kruisem creëerde met de aankoop en inrichting van Grootmeers een nieuw gemeentelijk natuurgebied en stond ook in voor de verwerving van de gronden die nodig waren voor de aanleg van het wandelcircuit. In de Dijkstraat plantten de Kruisemse schoolkinderen ruim 130 essen.
In Gavere werden eveneens heel wat nieuwe aanplantingen uitgevoerd. In de Eikstraat werden de kaprijpe populieren gerooid en vervangen door 95 zomereiken en 900 stuks sleedoorn.
De gemeente Zwalm realiseerde de aanleg van een fietsverbinding tussen Hermelgem en Meilegem.
Partners
In het inrichtingsproject Meilegem-Zingem waren de uitvoerende en/of financierende partners de afdeling Bovenschelde van het Agentschap Waterwegen en Zeekanaal, het provinciebestuur van Oost-Vlaanderen en de gemeentebesturen van Kruisem, Gavere en Zwalm.
Bij de totstandkoming van het plan werd samengewerkt met afdeling Land (financiering en administratie), Natuur en Bos (beheerder Meilegemput), Natuurpunt (voor het beheer van Grootmeers) en het Provinciaal Archeologisch Museum (inrichting Kouterken).
De totale kostprijs bedroeg 2,35 miljoen euro.
Historiek
30 juni 1998: goedkeuring richtplan Leie - Schelde
1998: opmaak inrichtingsplan
9 juli 1999: goedkeuring inrichtingsplan
1999 - 2004: uitvoering maatregelen
Meer info
infokrant inrichtingsplan Meilegem-Zingem 2003
Laatste aanpassing: mei 2023