
Over PolliConnect
In Noordwest-Europa gaat de biodiversiteit van wilde bestuivers alarmerend snel achteruit. Dat vormt een bedreiging voor de voortplanting van planten, inclusief belangrijke voedselgewassen en voor de biodiversiteit.
PolliConnect wil deze negatieve trend keren door natuurlijke habitats beter met elkaar te verbinden. In deze gebieden gaan we aan de slag met vernieuwende beheertechnieken.
Onze doelen?
Het project richt zich op het slim inzetten van gronden en verbindingen daartussen om betere habitats voor bestuivers te creëren. In zes landen worden acht 'living labs' opgezet. Dit zijn proeflocaties die dienen als regionale innovatiehubs. Hier testen we nieuwe methodes (bv. sinusmaaien) en leggen we corridors aan die leefomgevingen voor bestuivers toegankelijker maken. Het doel: een toename van 20% in de biodiversiteitsindicatoren van bestuivers in alle testgebieden.
Hoe pakken we het aan?
PolliConnect ontwikkelt een betrouwbaar monitoringsysteem dat gebruikmaakt van zowel klassieke veldstudies als innovatieve technieken. Denk aan cameravallen die met behulp van artificiële intelligentie (AI) insecten automatisch herkennen. Deze technologie maakt het mogelijk om sneller, goedkoper en op grotere schaal te monitoren.
Daarnaast zetten we stevig in op:
- Trainingen voor lokale overheden, natuurorganisaties, landbouwers en landbouworganisaties.
- Bewustmakingscampagnes om het grote publiek te betrekken.
- Intensieve samenwerking met stakeholders om kennisuitwisseling te stimuleren en duurzame toepassingen te garanderen.
Internationale samenwerking
Dankzij de samenwerking tussen de deelnemende landen delen we kennis en versterken we onze gezamenlijke strategieën. Zo zorgen we ervoor dat de beste praktijken worden toegepast over heel Noordwest-Europa.
Verwachte resultaten
- Acht living labs in zes landen, elk met meerdere testlocaties, gericht op het verbeteren van de landschapsconnectiviteit en het verhogen van de bestuiversbiodiversiteit met 20%.
- Een gemeenschappelijk monitoringsplan dat gebruikmaakt van zowel traditionele methoden (wetenschappelijke studies), als innovatieve technieken (zoals AI-camera's).
- De test van innovatieve monitoringstechnologieën in minstens vier landen.
- Opleidingsprogramma's voor lokale overheden, natuurbeheerders en landbouwers om ecologische verbindingen te versterken.
- Bewustwordingscampagnes en samenwerking met betrokken partijen voor optimale uitvoering en continue verbetering.
- Gezamenlijk ontwikkelde strategieën en actieplannen ter bevordering van bestuiversbiodiversiteit en ecologische monitoring.
Laatste update: 27/05/2025