Natuur met een rijk verleden in duin en polder
.JPG)
Project voor natuurherstel en -ontwikkeling
Het natuurinrichtingsproject Schuddebeurze, uitgevoerd door VLM en aangestuurd door het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB), werd op 26 mei 2016 ingesteld en na een openbaar onderzoek finaal goedgekeurd door de minister voor Omgeving op 4 december 2018 . Bij natuurinrichtingsprojecten wordt via studiewerk en overleg een plan opgemaakt om kwetsbare of zeldzame natuur een boost te geven door allerlei terreinwerken.
Waar?
Het volledige projectgebied beslaat 138 ha. Het ligt grotendeels tussen Lombardsijde, Westende-dorp en het kanaal Plassendale-Nieuwpoort. De zone waarin terreinwerken zijn voorzien, is kleiner: ca. 45 ha. Ze bevat enkel gronden in eigendom van Natuurpunt en ANB.
Grote kansen voor natuur
Schuddebeurze is één van de weinige gebieden aan de Vlaamse kust met een bodem van oude, ontkalkte duinen (die er vaak niet als duinen uitzien). Op die bodem groeien heel wat bijzondere planten, zoals gaspeldoorn, struikheide en kleine klavertjes zoals ruwe klaver. In het zuiden ligt de ecologisch waardevolle overgang van duinbodem naar polder.
Helaas zijn de bijzondere natuurwaarden van Schuddebeurze in de laatste tientallen jaren teruggedrongen. Er zijn grote kansen voor herstel, maar daarvoor moeten we eerst een aantal knelpunten kunnen oplossen. Bijv. stortmateriaal in de bodem moet opgeruimd worden, de toplaag van de bodem moet afgegraven worden omdat ze te veel resten van bemesting bevat, er zijn amfibietunnels nodig zodat de zeldzame kamsalamander veilig de weg kan oversteken.
%20(Medium).JPG)
Doelen
Het doel van het project is om Europese topnatuur te realiseren in en om het natuurgebied Schuddebeurze:
- we willen een aaneengesloten gebied vormen van zure duingraslanden, duinheide, vochtige duinvalleien en struweel;
- waar het leefgebied van de kamsalamander hersteld is;
- de overgang van duinen naar polders willen we natuurlijker maken.
We willen er ook voor zorgen dat de bunkers van de zgn. Atlantikwall-site bewaard blijven en dat delen van het natuurgebied beter toegankelijk worden voor het publiek, zonder de natuur te belasten. Hiervoor kan het natuurinrichtingsproject genieten van cofinanciering vanuit het Interreg-project VEDETTE.
Geplande ingrepen
Er zijn een hele reeks maatregelen voorzien die erop gericht zijn de natuurwaarden te herstellen of te versterken, zoals plagwerken of het afgraven van de bodem om de sporen van overbemesting te verwijderen, het saneren van storten, het graven van nieuwe poelen of oeverafschuining van bestaande poelen, kapwerken rond de vijver om het opruimen van stort mogelijk te maken en om de oevers natuurlijker te maken en het geheel beter beheerbaar te maken, het 'vleermuisvriendelijk' inrichten van een bunker, …
Een andere reeks maatregelen heeft tot doel de omgeving van Schuddebeurze aantrekkelijker te maken: het plaatsen van éénvormige afsluitingen rond het natuurreservaat, plaatselijke aanplant van groenschermen, de afbraak van een paar gebouwen, het landschappelijk herstel van voormalige duinakkertjes, een (erf-)beplantingsactie, …
Om de bunkersite te beschermen tegen de tand des tijds zijn consolidatiewerken voorzien zoals herstel van metselwerk, het plaatsen van deuren om vandalisme tegen te gaan.
Tot slot zijn er ook recreatieve maatregelen voorzien: het optimaliseren van het bestaande wandelpad en het uitbreiden ervan met een nieuw tracé van de Schuddebeurzeweg naar de Langestraat, het realiseren van een uitkijkpunt in de bunkersite zodat dit complex kan overschouwd worden vanop een hoogte, het voorzien van infoborden en rustpunten, …
Daarnaast wil de VLM tijdens het project andere initiatieven stimuleren die waardevol zijn voor de Schuddebeurze, bijv. het aansluiten van woningen op de riolering en het verkeersluwer maken van de Schuddebeurzeweg.
Klik hier voor een visuele weergave van de voorziene maatregelen
Terreinwerken vanaf 2020
De eerste terreinwerken starten in 2020. De werken zullen verschillende jaren duren. De terreinwerken kunnen tijdelijk een grote impact hebben (bv. werfverkeer), maar op termijn zullen ze het natuurgebied ten goede komen. Ook voor omwonenden, bezoekers en natuurliefhebbers zal dit stukje Middelkerke een grotere aantrekkingskracht krijgen.
Volgende dossiers staan eerst op de planning:
- bouw van het uitkijkplatform en de consolidatiewerken aan de Bamburgsite (uitvoering voorzien 2020).
- grondwerken in de zone ten noorden van de Schuddebeurzeweg, in de percelen aangrenzend aan de Schuddebeurzebeek (uitvoering momenteel voorzien vanaf 2021).
Start werken Bamburgsite
Op de site Bamburg, waar een aantal bunkers uit de Tweede Wereldoorlog staan, bouwen we in 2020 een uitkijkplatform bovenop één van de bunkers. We gaan ook kleine herstelwerken aan de bunkers doen en één bunker inrichten voor vleermuizen. Om vandalisme in de bunkers tegen te gaan, worden de toegangen afgesloten d.m.v. deuren.
Over de bouwvergunningsaanvraag voor deze werken liep van 3 september t.e.m. 2 oktober 2019 een openbaar onderzoek.

ontwerp @ ABICON
Een werk van vele partners
We werken intensief samen met Natuurpunt Middenkust, de gemeente Middelkerke en de Openbare Afvalstoffen Maatschappij (OVAM). Het overleg met allerhande partners gebeurt in de projectcommissie (die adviseert) en het projectcomité (dat beslist). De werken op en rond de Bamburgsite worden
gecofinancierd vanuit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling i.k.v. het
Interreg-project VEDETTE.
Documenten
Nieuwsbrief
Wenst u graag een digitale nieuwsbrief te ontvangen over dit natuurinrichtingsproject, stuur dan een mailtje met vermelding "digitale nieuwsbrief Schuddebeurze" naar projectsecretariaat.brugge@vlm.be.
Laatste update: 8 oktober 2019
Met steun van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling
Avec le soutien du Fons Européen de Développement Régional
Laatste update: januari 2019