Stand van zaken
Dit project is uitgevoerd.
Welkom in Vosselare Put
Het inrichtingsplan Vosselareput maakt deel uit van het landinrichtingsproject Leie en Schelde. Via het project streeft De Vlaamse Overheid naar een betere inrichting van het landelijk gebied in de regio. Omdat het project Leie en Schelde een grote oppervlakte beslaat, is het opgesplitst in een reeks deelprojecten of inrichtingsplannen waarvan het inrichtingsplan Vosselareput er één van is.
Het inrichtingsplan omvat de inrichting van het gebied rond de Oude Leie-arm 'Vosselare Put' en gebeurt in functie van natuur en zachte recreatie.
In de kijker: wandelen in de Leiestreek
Wil je in dit gebied op ontdekking gaan, dan raden we je de Ooidonkwandelroute aan van Westtoer. Je kan op hun website gratis een pdf of gpx (voor gebruik op gps) downloaden of een papieren wandelkaart bestellen.
Situering
Het plangebied van Vosselareput beslaat 380 ha, op het grondgebied van Bachte-Maria-Leerne en Astene, deelgemeenten van de stad Deinze, waarin de oude Leie-meander 'Vosselare Put' centraal ligt (destijds eigendom van de Afdeling Bovenschelde van de Administratie Waterwegen en Zeewezen; nu de Vlaamse Waterweg nv genoemd).
In het noorden wordt het gebied begrensd door de Leernsesteenweg, in het oosten door het boscomplex van het kasteel van Ooidonk en de Della Failledreef, in het zuiden door de Leie en in het westen door de grens met het woonuitbreidingsgebied van Deinze ter hoogte van de Witte Kaproenenstraat.
De Oude Leiemeander kronkelt zich over een lengte van 4.710 m door het gebied.
kaart met de maatregelen
Overzicht van uitgevoerde maatregelen
Maatregel 1: Aanleg recreatiepad Heilig Hart
Door het Oude Leie-pad te verbeteren en te verbinden met het achterland, zijn de fiets- en wandelmogelijkheden vanaf de Leernsesteenweg sterk vergroot.
Op 5 september 2001 werd in Bachte-Maria-Leerne een zelfbedieningsveer over de Oude Leie officieel ingehuldigd en in gebruik genomen. Op zich misschien niet zo'n bijzondere gebeurtenis, ware het niet dat dit veer specifiek werd aangepast en toegankelijkheid gemaakt om ook de andersvalide bewoners van het Medisch-Pedagogisch Iinstituut (MPI) Heilig Hart op een veilige manier toegang te geven tot het Leielandschap. De drukke Leernsesteenweg is immers te gevaarlijk om rustig te wandelen.
Vanaf de Leernsesteenweg werd een nieuw fiets- en wandelpad uitgewerkt richting binnenzone van de meander van de Oude Leie. Er kwam een brug over de Rekkelingebeek die daar ruim 6 m breed is.
De mondingszone van de Rekkelingebeek werd aangekocht door de overheid, natuurvriendelijk ingericht en deels bebost.
De Oude Leiearm kan je nu op elk moment oversteken met een zelfbedieningsveer. Het nieuwe veer werd Bathio gedoopt, een verwijzing naar de oudste vermelding van het dorp Bachte (toen 'Bathio') die al dateert van 820.
De overtocht over de Leie via het zelfbedieningsveer zorgt voor een extra vleugje avontuur.
Langs het nieuwe pad kan elke fietser of wandelaar op een snellere, veilige en aangename manier van Bachte-Maria-Leerne naar de
zwemgelegenheid Vosselare Put in Astene. De route doorkruist het Leielandschap en laat iedereen met volle teugen van de omgeving genieten.
Maatregel 2: Beplanting langs wegen
Langs de Kleine Pontstraat werden knotwilgen geplant, ook ter hoogte van Astene sas zorgde stad Deinze voor extra aanplantingen.
Maatregel 3: Ontwikkeling milieuvriendelijke oevers langs de Oude Leie
In 2005 werd door Waterwegen & Zeekanaal (nu De Vlaamse Waterweg) een 2 km lange oeverstrook met een breedte van ca. 5m verworven en afgebakend. De strook vormt een buffer voor de oever om verdere inkalving, bemesting en intensieve begrazing te voorkomen. Op verschillende plaatsen werden veedrinkplaatsen voorzien.
Maatregel 4: Ruiming slib uit Rekkelingebeek
In 2009 stond de ruiming van 15.000 m3 slib uit de Rekkelingebeek, vanaf de Leernsesteenweg ter hoogte van stokerij Filliers tot aan de monding in de Oude Leiearm., op het programma. De uitvoering gebeurde in samenwerking met de Provincie Oost-Vlaanderen.
Vanuit de provinciale Visserijcommissie wordt al jarenlang geijverd voor een baggering van de Rekkelingebeek omwille van het belang van deze beek voor het visbestand op de Oude Leiearm. De Rekkelingebeek is immers dé paaiplaats voor de vispopulatie op de Oude Leiearm. Door de ligging van de waterloop in beschermd natuurgebied werden een heel aantal voorwaarden opgesteld om de natuurlijke omgeving zo veel mogelijk te ontzien tijdens de baggerwerken.
Maatregel 5: Aankoop percelen langs Maaigemdijk
Een aantal percelen langs de Maaigemdijk, voorzien om natuurtechnisch in te richten, werden deels door de stad Deinze aangekocht.
Met de aanleg van een veer over de Oude Leie werd een oude traditie in ere hersteld. In de buurt van Vosselareput konden passanten vroeger al via een veer over de Oude Leie.
Het gebied van Vosselareput zal in het kader van integraal waterbeheer maximaal worden ingeschakeld bij overstromingsgevaar van de Leie, weliswaar op een gecontroleerde manier (door het plaatsen van een mechanische schuif tussen de Leie en de Oude Leie).
Bijkomende informatie
infokrant (1998)
Partners
De werken werden uitgevoerd en/of meegefinancierd door de VLM, het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB), Waterwegen en Zeekanaal (nu De Vlaamse Waterweg), de provincie Oost-Vlaanderen en de Stad Deinze.
Voorgeschiedenis
- 30 juni 1998: goedkeuring richtplan Leie - Schelde
- 1998 - 1999: opmaak inrichtingsplan Vosselareput
- 2000: goedkeuring inrichtingsproject
- 2000 - 2009: uitvoering maatregelen
Laatste aanpassing: augustus 2020