In de gemeenten Hoeilaart en Overijse loopt het landinrichtingsproject IJsevallei. Het doel van dit project is het inrichten van de open ruimte met een meerwaarde voor mens en natuur. Daarnaast willen we ook wandelverbindingen aanleggen.
In 2016 voerde het studiebureau Witteveen + Bos en Cluster een studie rond de IJsevallei uit. Eind 2016 werd de studie afgerond. Met de resultaten van de studie maakten we een landinrichtingsplan op. Dit landinrichtingsplan kan u bekijken via de website van de Vlaamse overheid.
In het najaar van 2021 starten de werken van het eerste uitvoeringsdossier. De werken zullen enkele jaren duren. Na dit eerste uitvoeringsdossier volgen nog uitvoeringsdossiers: voor de uitbreiding van het natuurreservaat Paardenwater-Ten Trappen, de uitbreiding van het natuurreservaat IJsebroeken en het openleggen van de Nellebeek aan Kaalheide. Het eerste uitvoeringsdossier bestaat uit verschillende onderdelen:
Verwijderen asfaltvlakte Meeuwenlaan in Overijse
Aan het einde van de Meeuwenlaan te Overijse ligt een stukje straat en plein in asfalt. Er is geen bebouwing in de buurt.
In de jaren '60 dacht de gemeente een wijk te maken op deze plek. Intussen zijn de plannen van de gemeente veranderd en wil men dit gebied terug in zijn oorspronkelijke staat herstellen, nl. natuurgebied.
Er wordt 4400 m² asfalt (wegenis) opgebroken. Het terrein wordt gedeeltelijk terug afgegraven naar het oorspronkelijk niveau. Zo kan het regenwater opnieuw in de grond trekken en kan het grondwater terug aangevuld worden. Dit zijn belangrijke maatregelen in de strijd tegen droogte en klimaatsverandering.
Er dient rekening gehouden te worden met de aanwezige Fluxys leiding en de collector van Aquafin. Na de afgraving wordt een gras- en kruidenmengsel ingezaaid en houtige gewassen aangeplant. Verder zal spontaan een nat bos ontstaan.
Aan het einde van de Meeuwenlaan wordt een kleine toegangspoort naar het natuurgebied aangelegd, Voor recreanten zijn er enkele parkeerplaatsen voor auto's, een fietsenparking en een infobord.
Ontdubbelen stukje Zwanenlaan in Overijse
Aan het einde van de Zwanenlaan verwijderen we een stukje asfalt van de parallelstraat. De ontharde oppervlakte wordt ingezaaid met gras met een bloemenmengsel en er worden enkele bomen en struiken geplant. Dankzij het verwijderen van de asfaltverharding en de straatkolken kan regenwater infiltreren in de bodem in de wadi's. Wadi's zijn kleine verlagingen die voorzien zijn op te ontharden plaatsen. Ze zorgen ervoor dat het grondwater weer aangevuld kan worden.
Park Kasteel Isque in Overijse
Het domein van Kasteel Isque ligt in het centrum van Overijse en is eigendom van het Gemeenschapsonderwijs (GO!). De leerlingen van Basisschool 't Kasteeltje krijgen daar les. Het kasteelpark is ingetekend als natuurgebied en parkgebied. Vandaag wordt het echter nauwelijks gebruikt als publiek park. De parkvijver was een visvijver zonder extra waarde voor de natuur.
De school heeft plannen om de huidige paviljoenen af te breken en nieuwe schoolgebouwen op te trekken aan de rand van het park. Het park telt meerdere historische overblijfselen. Een unieke kans voor Overijse! We maken het park publiek toegankelijk zodat meer mensen ervan kunnen genieten.
De VLM zal een deel van het kasteeldomein heraanleggen. De kasteelvijver wordt volledig leeggelaten om het slib te ruimen, de vijver te verdiepen en de oevers op een ecologische manier aan te leggen. De vissen op de vijver werden afgevist in november 2020. Eind januari startte de VLM met het leeglaten van de vijver. De laatste vissen worden dan weggebracht. De vijver zal de hele zomer leeg blijven staan om het slib te laten drogen. In het najaar van 2021 starten de eigenlijke werken en gebeurt de slibruiming.
De kastanjebomen van de dreef, die niet meer levensvatbaar zijn, worden gekapt en vervangen door lindebomen. Lege plaatsen in de dreef krijgen nieuwe aanplantingen. De poel wordt geruimd en ingericht met aandacht voor educatie.
De brongracht wordt in ere hersteld en de restanten van het voormalige jachtpaviljoen worden zichtbaar gemaakt. Dit gebeurt op een archeologisch verantwoorde wijze zodat ze bewaard blijft voor de toekomst. De grote elektriciteitscabine aan de voorzijde van de kasteelmuur wordt verplaatst. De voorzijde van de muur wordt afgebroken en volledig heropgebouwd.

Verder worden wandelpaden aangelegd en de oorspronkelijke ijzeren poorten en toegangen langs de IJskelderlaan en de vijver worden hersteld.
Er komt een nieuwe toegang vanaf het kruispunt. Zo kan men op een veilige manier binnen de kasteelmuur wandelen en fietsen. Ten slotte wordt de IJse terug opengelegd aan de voorzijde van het kasteeldomein.
Bufferbekken op Nellebeek aan Ketelheide
De Nellebeekvallei is een belangrijk stuk open ruimte tussen het Zoniënwoud en de valleien van de Dijle, de Laan en de IJse. Die verbinding is nu onderbroken omdat we de voorbije decennia de beschikbare ruimte volgebouwd hebben. Om de natuurverbinding langs de Nellebeek terug te versterken, wordt een deel bos met inheems loofhout aangeplant aan Ketelheide. In het bestaande bos bevindt zich veel afval. Dat wordt verwijderd.
We maken een wateropvang op de Nellebeek ter hoogte van Ketelheide. Zo kan er stroomopwaarts meer water de grond in trekken en opgevangen worden. Dankzij die aanpassingen beperken we ook het risico op wateroverlast in het centrum van Eizer.

Groene openruimteverbindingen en ecologische stapstenen
In het centrum van Overijse vormen we de grote vijver langs de Kalfsborreweg en de IJse om tot natuurgebied. Zo volgen we de oorspronkelijke bestemming op het gewestplan en versterken we de open ruimte langs de IJse. We leggen bovendien een brugje aan over de IJse, en een wandelpad en vlonderpad aan het voorste gedeelte van de vijver. Zodat wandelaars van dit stukje natuur kunnen genieten.
De autostrade E411 snijdt door een ecologisch waardevol gebied. De twee autosnelwegtunnels in Overijse en Hoeilaart kleden we zo in dat dassen en vleermuizen zonder gevaar kunnen oversteken. Dit wordt een faunapassage genoemd.
Ten slotte zorgen we voor een veilige fietsverbinding aan Paardenwater, op de grens van Hoeilaart en Overijse, als alternatief voor de gevaarlijke oversteekplaats op de Frans Verbeeckstraat.
Documenten
De brochure 'IJsevallei, bron van leven en ontspannen' kan u downloaden via de website van de Vlaamse overheid. Ook de nieuwsbrieven 'IJsevallei in Beweging' kan u lezen op deze pagina.
Ook het landinrichtingsrapport kan u bekijken op de website van de Vlaamse overheid.
Persbericht "Vlaamse regering keurt landinrichtingsplan IJsevallei goed"
Plannen
Meeuwenlaan
Potvijver
Ketelheide
Paardenwater
Kasteel Isque
Overzicht werken
Schema met planning van de werken
Werfdoek kasteel Isque
Event Vlaamse Waterdagen
Kleurplaat
Linken naar RouteYou:
Rode wandellus: Kraak de IJsecode 3,2 km - Wandelroute | RouteYou
Groene wandellus: Kraak de IJsecode 9,5 km - Wandelroute | RouteYou
Blauwe wandellus: Kraak de IJsecode 8,5 km - Wandelroute | RouteYou
Zwarte wandellus: Kraak de IJsecode 13,5 km - Wandelroute | RouteYou
Contact
Heeft u vragen? Mail naar ijsevallei@vlm.be.
Nieuwsbrief 'IJsevallei in beweging': schrijf je hier in voor een update over de werken en stand van zaken. Alle nieuwsbrieven kan je lezen op de website van de Vlaamse overheid.