Het doel van het programma Water-Land-Schap is om problemen met water in landelijke gebieden in onderlinge samenhang op te lossen, in nauwe samenwerking met de gebruikers van het gebied zoals landbouwers en bedrijven, bewoners en landschapsbeheerders.
De beoogde output van het programma is een sterkere landbouw, een duurzame watervoorraad, een goede waterkwaliteit, een opvang van teveel aan water zowel in bebouwde omgeving als in natuurlijke systemen en een sterker landschap in het gebied. Het programma wil daarbij rekening houden met de extra stress die de klimaatverandering op het watersysteem zal zetten.
De oproep Water-Land-Schap verzamelde voorstellen voor initiatieven om watergebonden problemen aan te pakken. Daaruit werden 14 voorstellen geselecteerd, die gebundeld worden in het landinrichtingsproject Water-Land-Schap. Dat beoogt een klimaatrobuuste landbouw, een duurzame watervoorraad, een goede waterkwaliteit, een opvang van teveel aan water zowel in bebouwde omgeving als in openruimtegebieden, en mooiere landschappen.
Stand van zaken
Op 5 april 2019 heeft de Vlaamse Regering het landinrichtingsproject Water-Land-Schap ingesteld.
Lees hier het rapport over het onderzoek naar de haalbaarheid van het landinrichtingsproject, en het advies van de programmacommissie.
Op 30 september 2019 heeft Vlaams minister van Omgeving, Natuur en landbouw, Koen Van den Heuvel een budget van 818.500 euro goedgekeurd voor de eerste reeks demonstratieprojecten. Deze subsidies landinrichting laten de lokale partners van 13 deelprojecten toe om samen met landbouwers en eigenaars nieuwe oplossingen te testen voor het waterbeheer in een veranderend klimaat. De oproep om demoprojecten in te dienen loopt tot 30 november 2019.
Ook tijdens de jaarlijkse Demerdag op 30 september, ondertekenden de leden van het Programmateam Water-Land-Schap een charter om samen te werken. Op die manier wordt de opgebouwde expertise en het uitgestippelde beleid gebundeld en gericht op de praktische uitvoering van klimaatadaptieve maatregelen in landelijk gebieden. Voor de uitvoering wordt dan weer met lokale coalities samengewerkt.
Op 1 februari 2019 is het Europese project Co-Adapt gestart, dat loopt tot 30 september 2022. Dit project investeert in de co-creatie van de klimaatadaptatieve Water-Land-Schap-maatregelen. Meer info op de webfiche van Co-Adapt
Programmateam Water-Land-Schap
Het programmateam Water-Land-Schap begeleidt en werkt het programma water-Land-Schap uit. Het programmateam bestaat uit:
- Vlaamse Landmaatschappij (VLM)
- Vlaamse Milieumaatschappij (VMM)
- Instituut voor Landbouw-, Visserij-, en Voedingsonderzoek (ILVO)
- Departement Landbouw en Visserij
- Departement Omgeving,
- Agentschap voor Natuur en Bos (ANB)
- Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO) en Vlaams Kenniscentrum Water (VLAKWA)
- Architecture Workroom Brussels
Alle leden van het programmateam delen hun kennis met initiatiefnemers.