Projectgebied
Het project ‘Van beek tot bodem’ situeert zich in het open ruimte gebied van Kortrijk Zuid (West-Vlaanderen). Het projectgebied telt 11 beken. De waterscheidingslijn van het Leie- en Scheldebekken loopt dwars doorheen het projectgebied. Kenmerkend voor het gebied is de vruchtbare (zand)leembodem die resulteert in een groot historisch en huidig ruimtegebruik door de landbouw.
Het projectgebied is deels afgebakend volgens het fysisch systeem en deels op de administratieve gemeente- en projectgrenzen. Zo wordt de noordelijke grens van het projectgebied deels bepaald door de autosnelweg E17, deels door de contour van het Preshoekbos. De noordoostelijke grens betreft de grens met het projectgebied Water-Land-Schap 1.0 ‘Gaverbeek’, de zuidoostelijke en zuidelijke grens valt respectievelijk samen met de gemeentegrens van Zwevegem en Spiere-Helkijn. De westelijke grens wordt bepaald door de gewestgrens en de grens met Menen.
De projectcontour is niet toevallig gekozen. Het projectgebied valt grotendeels samen met de contour op Kortrijks grondgebied van het visieplan Open Ruimte Interfluvium.
Doelstelling
Stad Kortrijk en een lokale gebiedscoalitie slaan de handen in elkaar om het gebied tussen Leie en Schelde in Kortrijk Zuid weerbaarder te maken tegen de gevolgen van de klimaatverandering. Met de coalitie streven we naar win-win oplossingen richting een klimaatadaptieve landbouw en een robuust landschap en watersysteem. We vertrekken hierbij niet van een wit blad. Met het visiedocument Open ruimte plan Interfluvium wordt een kader vastgelegd voor de verdere ontwikkeling van de open ruimte. Het gebiedsprogramma ‘Van beek tot bodem’ is een concreet en realisatiegericht vervolgtraject op dit visieplan.
Ons gebiedsprogramma legt de focus op het verbeteren van de bodemkwaliteit als basis voor een veerkrachtige landbouw. Hierbij zetten we in op de implementatie en het kunnen waarnemen in de praktijk van koolstofopbouwende technieken via ‘ambassadeurschap’ binnen de landbouw. Tegelijk wil de coalitie het landschap en de biodiversiteit in het gebied versterken door o.m. de waterlopen als volwaardige groenblauwe corridors in te richten. Tot slot zetten we in op een verbetering van de waterkwaliteit o.m. door realisatie van een decentrale waterzuivering.
Uitvoering op terrein
- Humusopbouw – investeren in een betere bodem op een referentieperceel en op demo-percelen
- Bio-stimulanten
- Complexe groenbemesters
- Houtsnippers
- Monitoring humusopbouw en opvolging referentie- en demopercelen
- Plaatsen van stuwen
- Plaatsen van dood hout in waterlopen
- Openleggen van ingebuisde beeksegmenten
- Ontharding en oeververflauwing gracht Preshoekstraat
- Grondverwerving in functie van ruimte voor de beek en natte natuur
- Schaduwbomen voor weidedieren (Airkoe)
- Vergoeding ‘agro-ecologische stroken’
- Vergoeding ‘burenpremie’
- Decentrale waterzuivering
Lokale coalitie
- Stad Kortrijk (subsidieaanvrager)
- Boerenbond
- Boerennatuur
- Inagro
- Intercommunale Leiedag
- Natural Grown
- Natuurpunt
- Provincie West-Vlaanderen
- Vlaamse Milieumaatschappij
Meer informatie
https://www.kortrijk.be/gesubsidieerde-projecten/waterlandschapVanbeektotbodem
