Wist-je-dat...
Je vlak bij Willebringen ook tal van erfgoedparels vindt? Zo zijn er beschermde dorpsgezichten in Opvelp en Meldert, en is de lindeboom met de omliggende wegen in Meldert officieel erkend als monument – net als het kruisbeeld in Opvelp. Het parkdomein van Meldert krijgt extra aandacht als cultuurhistorische ankerplaats, met plannen voor samenwerking rond natuur, bos en educatie. Ook de historische wegenstructuur blijft bewaard, met respect voor holle wegen en traditionele kasseien. En zelfs de kleine kapelletjes in de streek worden opgeknapt en gekoesterd.
Maar binnen de ruilverkaveling liggen ook nog andere schatten uit onze geschiedenis. Zo richtte de VLM samen met de intergemeentelijke onroerenderfgoeddienst Portiva, de gemeente Hoegaarden en de stad Tienen, twee villa-domeinen uit de Gallo-Romeinse tijd educatief in. Het gaat om de archeologische sites Meer en Mellenberg.
Een bezoek ter plaatse biedt de mogelijkheid om een stuk van de Gallo-Romeinse geschiedenis te ervaren en te beleven op de plek waar de mensen toen woonden. Voor de volwaardige beleving van de sites in hun landschappelijke context en om hun uitgestrektheid te ervaren, raadt de VLM een bezoek op beide locaties aan. Een bezoek is gratis en kan op elk moment van de dag. Vergeet je wandelschoenen niet.
Nog vragen? info.rvkwillebringen@vlm.be
Gallo-Romeinse villa van Mellenberg (Mettenweg - Kumtich-Tienen)

Langs de Mettenweg, op de Mellenberg in Kumtich , vonden archeologen in 1981 restanten van een Gallo-Romeins badgebouw, de voorganger van de moderne sauna. Het maakte ooit deel uit van een villa rustica – een Romeins landbouwbedrijf. De uitgestrektheid van het domein werd onderzocht en vastgesteld. De fundamenten en archeologische sporen van deze villa blijven nu dankzij het ruilverkavelingsproject veilig bewaard onder de grond. Een in het oog springend kunstwerk dat verwijst naar het oude vloerverwarmingssysteem maakt deze historische plek zichtbaar in het landschap. Je vindt er ook de namen van andere Gallo-Romeinse plaatsen die in de omgeving werden ontdekt en van hoe ver de Romeinen kwamen. Via een QR-code leer je meer over hoe een Gallo-Romeins badgebouw werd opgebouwd en functioneerde met het hypocaustum-verwarmingssysteem.
Praktisch: de site Mellenberg ligt langs de Mettenweg (landbouwweg) in Kumtich-Tienen en is te voet of met de fiets bereikbaar. Er zijn beperkte parkeermogelijkheden op wandelafstand langs de nabijgelegen Westelijke Ring van Tienen.
Link Google Maps

Gallo-Romeinse villa van Meer (Begijnenweg - Hoegaarden)

Teleporteer jezelf 1800 jaar terug in de tijd en ontdek de locatie van een eeuwenoude Romeinsvilla-domein aan de Begijnenweg in Meldert-Hoegaarden. Hier stond in de 2de eeuw na Christus een grote landbouwvilla, waarvan archeologen sporen hebben gevonden. Naast de fundamenten van verschillende gebouwen werd heel wat keramiek - voor opslag, koken en eten van voedsel - teruggevonden en zelfs een Romeinse deursleutel en een bronzen mantelspeld uit een Gallo-Romeinse dressing. Het merendeel van de nederzetting is cheter nog niet opgegraven. Om deze bijzondere plek te beschermen voor de toekomst is het landschap heringericht als een archeologisch park dat verwijst naar de onderzoeksmethode. Ga op verkenning doorheen de site en scan de QR-codes die je tegenkomt. Zo kan je 360° rondkijken in de 2de eeuw na Christus en leren hoe de mensen op deze plek toen leefden.

Voor de leerlingen van het tweede jaar secundair onderwijs maakten we een leerrijke brochure. Bekijk de brochure op de website van publicaties Vlaanderen.
Praktisch: de site Meer ligt langs de Begijnenweg in Meldert (ter hoogte van huisnummer 10) en is zowel te voet, met de fiets of met de auto bereikbaar. Er is parking ter plaatse.
Link Google Maps

Interessante links archeologische sites
Archeologische site Meer
Brochure site Meer
Archeoloigsche site Mellenberg
Andere Romeinse bezienswaardigheden in de omgeving
Drie Tumuli in Tienen
Museum het Toreke in Tienen
Het 'Fantoomvliegtuig' in Honsem

Geen archeologische site, wel een belangrijke erfgoedlocatie. Vlak voor de Tweede Wereldoorlog legde het Belgische leger een vliegveld aan in Honsem, dat later door de Duitse bezetter werd gebruikt. Na de oorlog verdween het in de velden, maar vandaag herinnert een uniek kunstwerk aan deze periode. Langs de oude landingsbaan staat een 3D-geprinte replica van de Renard R31, een Belgisch verkenningsvliegtuig. Dit 'fantoomvliegtuig' brengt de vergeten luchtvaartgeschiedenis van Boutersem opnieuw onder de aandacht.
Praktisch: deze erfgoedsite bevindt zich op een zijpad van de Bevekomsestraat in Boutersem en is te voet of met de fiets best bereikbaar. Auto in de buurt te parkeren.