In een Landschapspark ligt de klemtoon op landschapskwaliteit en de verschillende functies van een afgebakend gebied. Landschapsontwikkeling, recreatie, natuur, erfgoed, landbouw, wonen, bedrijvigheid en toerisme gaan er hand in hand.
De erkenning van een gebied als Landschapspark leidt tot de versterking van de landschappelijke identiteit en kwaliteit van het landschap, zelfs met internationale uitstraling.
7 kandidaten voor de titel Landschapspark
Vlaams Minister van Omgeving Zuhal Demir lanceerde op 19 april 2021 een 'oproep voor kandidaat Landschapsparken en Nationale Parken'.
13 gebiedscoalities dienden een kandidatuur in voor erkenning tot Landschapspark, en 10 tot Nationaal Park. Twee onafhankelijke jury's (een voor elk parkstatuut) beoordeelden of de kandidaturen aan alle voorwaarden voldeden. Het resultaat daarvan is dat 7 kandidaten Landschapsparken en 6 kandidaten Nationale Parken doorgaan naar de volgende ronde.
Geselecteerde kandidaten worden nu begeleid voor de opmaak van een masterplan en operationeel plan voor hun gebied, waarvoor ze begeleiding en financiële steun krijgen. Dat moet in het voorjaar 2023 leiden tot de finale keuze voor 3 landschapsparken.

Voorwaarden Landschapsparken
- Minimaal 10.000ha groot.
- Een logisch en dynamisch landschappelijk geheel vormen
- Minstens 35% van het gebied is landschappelijk erfgoed
- Minstens 70% is open ruimte
- Een hoge mate van verwevenheid tussen landbouw en natuur
- Minstens 15% moet natuur zijn (SBZ, groene bestemmingen)
- Het gebied heeft een unieke belevingswaarde en internationale uitstraling
Vlaamse parken : Nationale Parken Vlaanderen en 'Landschapsparken'
In het Vlaams Regeerakkoord 2019-2024 staat de ambitie om de oprichting van enkele 'Landschapsparken' en 'Nationale Parken Vlaanderen' te realiseren. Die vallen beide onder de koepelnaam 'Vlaamse Parken'. De Vlaamse parken moeten de prachtige natuur en het uniek erfgoed dat Vlaanderen rijk is, in de kijker zetten.
We gebruiken de term Vlaamse Parken als verzamelnaam voor diverse erkende parkstatuten zoals Nationale Parken, Landschapsparken maar ook de UNESCO-gebiedserkenningen zoals Natuurlijk Werelderfgoed, Geoparken en Biosfeergebieden. Het gaat dus om gebiedserkenningen van een zekere schaal die aan een bepaalde kwaliteitsgarantie voldoen.
Informatie over de Nationale Parken Vlaanderen vindt u op de website van het Agentschap voor Natuur en Bos
Laatste update van deze webpagina: 13/01/2022