Wat is een voedsellandschap?
Een voedsellandschap is een openruimtegebied waar lokale samenwerkingen verschillende openruimte-uitdagingen aanpakken: lokale voedselproductie- en verkoop, een mooier landschap, meer biodiversiteit, klimaatmaatregelen, toegankelijkheid van het platteland en bijhorende beleving, productie van hernieuwbare energie, goed bodem- en waterbeheer, …. De rol van landbouwers staat daarbij centraal . Een voedsellandschap start vanuit een samenwerking tussen landbouwers onderling en tussen landbouwers, het lokaal beleid, lokale maatschappelijke actoren en/of lokale ondernemers.
Voedsellandschappen in de praktijk
We zijn alvast geïnspireerd door pilootprojecten als de tuinen van Stene, het Landschap van Erembald tot Kravaalbos, 't Boerenlandschap vzw en de opzet van de Brusselse GoodFood-strategie.
Partners
Onze activiteiten rond voedsellandschappen vloeien voort uit de werking van het Open Ruimte Platform. Binnen het Open Ruimte Platform werken volgende partners mee aan de uitrol van voedsellandschappen:
- de Vlaamse Landmaatschappij (VLM)
- het Agentschap Landbouw en Zeevisserij
- het Departement Omgeving
- het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO)
- het Team Vlaams Bouwmeester
- de Vlaamse Vereniging voor Provincies (VVP)
- de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten
- regionale landschappen
Meer informatie
- Vult u even de bevraging over voedsellandschappen in? Zo krijgen wij zicht op uw vragen of noden rond voedsellandschappen.
- Het inspiratieboek 'Voedsellandschappen' bundelt bevindingen en tips. Met opdrachten en een stappenplan helpt de inspiratiegids lokale groepen op weg om in een welbepaald gebied naast voedselproductie, ook invulling te geven aan andere maatschappelijke verwachtingen en uitdagingen.
- Op 20 januari 2022 was er een webinar over voedsellandschappen. Daarin werd het concept van een voedsellandschap toegelicht aan de hand van het inspiratieboek en kwamen een aantal interessante cases aan bod. U kan de opnamen en de presentaties hier bekijken.
- Op de website van de Boerenbond vindt u een filmpje over een presentatie over voedsellandschappen, en inspirerende voorbeelden.
- Op de Open Ruimte Dag XL van 3 maart 2020 kwamen meer dan 50 geïnteresseerde deelnemers, onder wie landbouwers, gemeentelijke en provinciale ambtenaren, projectcoördinatoren en vertegenwoordigers van middenveldorganisaties samen in een FORUM over het programma Voedsel+Land+Schap. Ze debatteerden over de mogelijkheden en de aandachtspunten (p. 30-43) voor de inrichting van voedsellandschappen, aan de hand van enkele voorgestelde projectkiemen.
- In de publicatie 'Open Ruimte Werken' (p. 97-129) vindt u de mijlpalen en ontwikkelingen terug, die het programma mee gevormd hebben. U vindt er een beschrijving van het concept, de maatschappelijke uitdagingen en de doelstellingen.
- Vragen over voedsellandschappen? Neem contact met ons op via voedsellandschap@vlm.be.