Programmatische aanpak stikstof (PAS)
In opdracht van Europa heeft de Vlaamse overheid de Europese natuurdoelen vastgelegd. Het realiseren van die
Europese natuurdoelen stelt Vlaanderen voor een grote uitdaging. Om de Europese natuurdoelen in Vlaanderen te realiseren is het noodzakelijk om de hoge vermestende en verzurende stikstofdeposities te reduceren. Die deposities zijn afkomstig uit de landbouw, het verkeer, de industrie en de huishoudens.
Stikstofakkoord
De Vlaamse Regering bereikte een akkoord over de definitieve Programmatische Aanpak van Stikstof (PAS). Met een totaalpakket aan maatregelen wil Vlaanderen de stikstofuitstoot drastisch inperken. Elke besliste maatregel gaat gepaard met sociaal flankerend beleid. Na de decreetaanpassing wordt de bestaande inrichtingsnota rode bedrijven opgeheven.
Zolang er nog geen decreetsaanpassing gebeurd is, zijn de
ministeriële instructie en
richtsnoer van toepassing.
Maatregelen voorafgaand aan het Stikstofakkoord
Vergunningen
Voor de landbouwsector, en meer bepaald de veehouderij, is het realiseren van de Europese natuurdoelen een grote uitdaging. Om te vermijden dat de vergunningverlening voor de hele sector zou vastlopen, werd in de
Programmatische Aanpak Stikstof (PAS ) onder meer tot doel gesteld dat de stikstofdepositie in de volgende jaren stapsgewijs moet verminderen. Milieuvergunningen kunnen enkel nog verleend worden als er waarborgen zijn dat de milieudruk niet verder toeneemt, volgens de bepalingen van de
ministeriële instructie.
- De rode landbouwbedrijven met een impactscore van minstens 50%, kunnen niet opnieuw vergund worden zonder hun bedrijfsvoering grondig aan te passen. Bedrijven die hun stikstofdepositie niet kunnen verminderen, zodat ze minder dan de helft bijdragen aan de maximale depositie die de natuur kan verdragen (kritische depositiewaarde of KDW), zijn in principe niet langer vergunbaar.
- De oranje landbouwbedrijven met een impactscore van minstens 5% en minder dan 50% kunnen enkel vergund worden als
- dat niet leidt tot een toename van de ammoniakemissies,
of
- uit de passende beoordeling blijkt dat er geen risico op betekenisvolle aantasting bestaat
Wilt u als landbouwbedrijf uw ammoniak-emissie reduceren? Dan kunt u ammoniak-emissiereducerende maatregelen en technieken toepassen:
Herstructureringsprogramma met maatregelen voor de getroffen landbouwbedrijven
Door de grote impact op de landbouw heeft de Vlaamse overheid een flankerend beleid ontwikkeld om de getroffen landbouwers te begeleiden en te compenseren.