De volgende studies zijn momenteel in uitvoering:
Hoe ziet een kwaliteitsvol en handig bruikbaar bemestingsadvies voor de landbouwer eruit?
Projecttitel: code goede bemestingsadviezen
Doelstellingen: het doel van deze opdracht is om te komen tot een kwaliteitsvol, transparant, uniform en voor de landbouwer duidelijk stikstof- en fosforbemestingsadvies dat de 4J's bewerkstelligt.
De onderzoekers zorgen voor een:
- benchmark van de adviezen die aan Vlaamse landbouwers en aan landbouwers uit omliggende landen of regio's gegeven worden, waaruit gelijkenissen en verschilpunten van de adviezen naar boven komen;
- code voor goede bemestingsadviezen die aangeeft waaraan bemestingsadviezen zouden moeten voldoen. Het gaat om:
- de berekeningen, de aannames en de onderbouwing van het advies;
- de communicatie met de landbouwer, zowel om gegevens te verkrijgen voor de opmaak van het advies als de tastbare voorstelling van het advies dat de landbouwer uiteindelijk ontvangt.
Looptijd: 1/08/2021 – 31/03/2022
Uitvoerders: UGent en PCA
Financiering: VLM
Contact:patrick.verstegen@vlm.be
Hoeveel bodemnitraat komt er terecht in het oppervlakte- en grondwater en welke factoren spelen mee?
Projecttitel: gebiedsgerichte monitoring en regionale attenuatiefactor
Doelstellingen: het doel van deze studie is tweeledig:
- Ten eerste willen we de kennis verfijnen over de attenuatiefactor voor stikstof. Een attenuatiefactor is de verhouding tussen de nitraatconcentratie onderaan de wortelzone op 90 cm diepte en de nitraatconcentratie in het grond- of oppervlaktewater. Het is dus een maat voor de afbraak van nitraat en verdunning van nitraat vooraleer die in het grond- of oppervlaktewater terechtkomt. Door de berekening van regionale (lokale) attenuatiefactoren in twee geselecteerde afstroomgebieden, komen we tot een verfijning van de kennis over de attenuatiefactor voor stikstof en over processen die de attenuatiefactor voor stikstof bepalen op niveau van een kleinschalig afstroomgebied. Op basis van de nieuwe kennis is het de bedoeling om een methode op te stellen om de attenuatiefactor te bepalen of om de bestaande methodes te verfijnen. Zo kan de attenuatiefactor ook gebruiksvriendelijk in andere afstroomgebieden in Vlaanderen gebruikt worden.
- Ten tweede heeft de studie tot doel om een dataset op te bouwen die geschikt is om het NEMO-model (nutriëntenemissiemodel van VMM) en zijn deelmodules te valideren/kalibreren.
Het uiteindelijke doel is om op basis van de opgebouwde kennis op een gerichtere manier gebiedsgerichte maatregelen te kunnen nemen vanuit het beleid om nutriëntenverliezen te verminderen en de waterkwaliteit te verbeteren.
Looptijd: 1/09/2019 – 30/04/2023
Uitvoerders: Universiteit Gent in samenwerking met PCS, PCA, Geolab
Financiering: VLM
Contact: veerle.verguts@vlm.be
Wat is de impact van de derogatie op nutriënten in bodemwater en drainagewater?
Projecttitel: metingen derogatiemonitoring MAP 6
Doelstellingen: het doel van deze opdracht is om data aan te leveren om de impact van derogatie op N- en P- verliezen naar het grond- en oppervlaktewater te evalueren. Er worden metingen uitgevoerd om N- en P- verliezen in de wortelzone en het bodemwater te kennen. Ook worden metingen uitgevoerd van de N- en P-concentraties in het drainagewater. Met die metingen wordt de beschikbare operationele monitoring aangevuld en wordt voldaan aan de bepalingen van het uitvoeringsbesluit van de Europese commissie.
Looptijd: 01/06/2020 – 31/05/2022
Uitvoerders: Bodemkundige dienst
Financiering: VLM
Contact: veerle.verguts@vlm.be