De volgende studies zijn momenteel in uitvoering:
Hoeveel bodemnitraat komt er terecht in het oppervlakte- en grondwater en welke factoren spelen mee?
Projecttitel: gebiedsgerichte monitoring en regionale attenuatiefactor
Doelstellingen: het doel van deze studie is tweeledig:
- Ten eerste willen we de kennis verfijnen over de attenuatiefactor voor stikstof. Een attenuatiefactor is de verhouding tussen de nitraatconcentratie onderaan de wortelzone op 90 cm diepte en de nitraatconcentratie in het grond- of oppervlaktewater. Het is dus een maat voor de afbraak van nitraat en verdunning van nitraat vooraleer die in het grond- of oppervlaktewater terechtkomt. Door de berekening van regionale (lokale) attenuatiefactoren in twee geselecteerde afstroomgebieden, komen we tot een verfijning van de kennis over de attenuatiefactor voor stikstof en over processen die de attenuatiefactor voor stikstof bepalen op niveau van een kleinschalig afstroomgebied. Op basis van de nieuwe kennis is het de bedoeling om een methode op te stellen om de attenuatiefactor te bepalen of om de bestaande methodes te verfijnen. Zo kan de attenuatiefactor ook gebruiksvriendelijk in andere afstroomgebieden in Vlaanderen gebruikt worden.
- Ten tweede heeft de studie tot doel om een dataset op te bouwen die geschikt is om het NEMO-model (nutriëntenemissiemodel van VMM) en zijn deelmodules te valideren/kalibreren.
Het uiteindelijke doel is om op basis van de opgebouwde kennis op een gerichtere manier gebiedsgerichte maatregelen te kunnen nemen vanuit het beleid om nutriëntenverliezen te verminderen en de waterkwaliteit te verbeteren.
Looptijd: 1 september 2019 – 30 april 2023
Uitvoerders: Universiteit Gent in samenwerking met PCS, PCA, Geolab
Financiering: VLM
Contact: veerle.verguts@vlm.be
Hoe ziet de veehouderij van de toekomst eruit, goed voor mens, dier en klimaat?
Titel: innovatieve mens- en diervriendelijke veehouderconcepten met lage milieu- en klimaatimpact
Projecttitel: innovatieve veehouderijconcepten
Doelstellingen: het doel van deze opdracht is het ontwikkelen van verschillende toekomstgerichte innovatieve veehouderijsystemen voor (melk)vee. Die moeten gunstig zijn voor het milieu, het klimaat en de gezondheid en het welzijn van mens en dier (stikstof, fosfor, ammoniak, broeikasgassen, geur, fijn stof, etc …). Zowel hoogtechnologische concepten als lage input- en kringloopproductiesystemen komen aan bod.
De opdracht bestaat uit 3 deelaspecten:
- ontwerpen van innovatieve bedrijfsconcepten die een antwoord bieden op de diverse doelstellingen op het vlak van milieu, klimaat, gezondheid en welzijn voor de rundvee- en varkenshouderij.
- analyseren en beoordelen van de ontwikkelde bedrijfsconcepten en de verschillende gehanteerde strategieën en technieken voor hun meerwaarde in relatie tot milieu, klimaat, gezondheid en welzijn.
- communiceren en interageren met de relevante stakeholders zoals landbouwers, stallenbouwers, enz.. over de innovatieve bedrijfsconcepten.
Looptijd: 1 september 2022 – 31 augustus 2023
Uitvoerders: ILVO, WUR, Ziegler-Branderhorst, OTO-Landscape, VCM
Financiering: VLM
Contact:
koen.cochez@vlm.be
Hoe evolueert het ideale moment voor mest uit te rijden en vanggewassen in te zaaien onder verschillende weersomstandigheden? Kunnen we het meest geschikte moment op voorhand voorspellen?
Titel: modellering voor klimaatrobuust bemesten en vanggewassen inzaaien
Projecttitel: klimaatadaptieve uitrijregeling
Doelstellingen: deze opdracht moet in kaart brengen:
- wat de impact van (extreme) weersomstandigheden op de stikstofopname van het gewas is;
- hoe weersindicatoren hierover kunnen informeren en sensibiliseren;
- hoe het optimale moment van bemesting en van de inzaai van vanggewassen hieraan aangepast zou kunnen worden.
Het onderzoek bestaat uit 3 luiken. In
luik 1 zal een inschatting van de effecten en mogelijkheden van mesttoediening of inzaai van vanggewassen onder verschillende weersomstandigheden gebeuren met behulp van scenariodoorrekeningen met een model. Uit de resultaten worden in
luik 2 de best mogelijk praktijken afgeleid door de resultaten af te toetsen aan vooropgestelde limietwaarden en kengetallen. Voor die praktijken worden vervolgens de grenswaarden voor relevante weersindicatoren bepaald en wordt er gekeken of die op scharniermomenten op voorhand voorspeld kunnen worden. Ten slotte worden in het
derde luik conclusies en aanbevelingen voor beleid geformuleerd.
Looptijd: 19 september 2022 - 18 maart 2024
Uitvoerders: BDB en Sumaqua
Financiering: VLM
Contact:
sofie.rombouts@vlm.be