Als u mest wilt afvoeren naar een bestaande opslagplaats, dan moet die opslagplaats bij de Mestbank een actief identificatienummer hebben. Hieronder kunt u nagaan of de opslagplaats geregistreerd moet worden als landbouwexploitatie of als mestverzamelpunt en hoe u te werk moet gaan om het vervoer van de mest correct te registreren.
Is de mestopslagplaats een landbouwexploitatie of mestverzamelpunt?
De
mestopslag is een landbouwexploitatie in de volgende gevallen:
-
De ontvangen mest gaat terug naar het bedrijf waar de mest vandaan komt.
-> In een volledig lege mestopslag en zonder dieren op de roosters, mag een landbouwer ook uw mest opslaan op voorwaarde dat u uw eigen mest later zelf opnieuw afneemt. Bijkomende voorwaarden zijn dan dat die landbouwer niet ook nog mest van nog andere landbouwers opslaat èn dat er geen mest van zijn dieren bij uw mest terechtkomt. -
Alle ontvangen mest wordt volledig gebruikt op de percelen horende bij de landbouwer die de mest in de mestopslag heeft.
-> U mag dus op een andere landbouwexploitatie mest opslaan, op voorwaarde dat de ontvangende landbouwer al die mest zelf gebruikt. Dat mag zelfs als er dieren op de roosters zitten, al wordt dit om fytosanitaire redenen afgeraden.
In alle andere gevallen is de mestopslag een
mestverzamelpunt.
Registratie als landbouwexploitatie
Hoort de landbouwexploitatie bij een actieve of gestopte landbouwer?
Als u mest opslaat bij een landbouwexploitatie i.p.v. bij een mestverzamelpunt, is het belangrijk om na te gaan of de opslagplaats gekend is als een actieve exploitatie.
- De mestopslagplaats bevindt zich bij een
actieve (= niet-gestopte) landbouwer: u kunt het bestaande exploitatienummer van de landbouwer gebruiken voor de aan- en afvoer van uw mest.
- De mestopslagplaats bevindt zich bij een
gestopte landbouwer: de exploitatie moet opnieuw geactiveerd worden. Dit zijn de mogelijkheden:
- U kunt de opslagplaats registreren onder uw eigen landbouwernummer. Vraag daarvoor op dat adres een exploitatienummer aan bij het Agentschap Landbouw en Zeevisserij (enkel mestopslag).
- De gestopte landbouwer kan zijn exploitatienummer opnieuw laten activeren bij het Agentschap Landbouw en Zeevisserij.
Voor die exploitatie moet ook een Mestbankaangifte en Verzamelaanvraag ingediend worden.
Hoe vervoert u mest naar een landbouwexploitatie?
Het vervoer naar de mestopslag van een landbouwexploitatie, kan met een burenregeling als de mestopslag zich bevindt in dezelfde of een aangrenzende gemeente. Let op: als de afnemer percelen heeft in gebiedstype 2 of 3, moet u de AGR-GPS-app gebruiken, ook als u zelf aanbieder én afnemer bent. In andere gevallen moet het vervoer gebeuren door een erkende mestvoerder.
Registratie als mestverzamelpunt
De uitbater van de mestopslagplaats vraagt de registratie als mestverzamelpunt met het
formulier
Aanvraag van een uitbatingsnummer voor een mestverzamelpunt.
Lees hier alle informatie over de verplichtingen als mestverzamelpunt.
Is er al mest in de opslag aanwezig op het moment dat de mestopslag in gebruik genomen wordt als mestverzamelpunt? Dan moet de aanvrager bij het invullen van het
formulier Aanvraag van een uitbatingsnummer voor een mestverzamelpunt, aanduiden dat er nog mest aanwezig is. Die mest moet overgedragen worden naar het mestverzamelpunt.
Wanneer is het uitbaten van een mestverzamelpunt niet mogelijk?
De Mestbank laat het niet toe dat een mestverzamelpunt een mestput is waarin ook de mestproductie van dieren rechtstreeks terechtkomt. De achterliggende reden is dat het in de praktijk onmogelijk is om dan een correcte of opvolgbare mestadministratie bij te houden. Daarom kan de landbouwer in die mestput wel mest ontvangen van derden om daarna alles uit te rijden op eigen gronden (als landbouwexploitatie), maar niet om verder af te voeren naar derden.
Hoe vervoert u mest naar een mestverzamelpunt?
Alle vervoer van en naar het mestverzamelpunt moet gebeuren door een erkende mestvoerder, ook als u de mest later opnieuw wilt gebruiken op eigen percelen.