Acht jaar lang bouwde het EIP-AGRI netwerk aan duurzame innovatie en productiviteit in de Europese land- en bosbouw. Het EIP-AGRI Service Point in Brussel ondersteunde de groei van dit innovatienetwerk, in opdracht van de Europese Commissie. Als hoofdpartner werkte de Vlaamse Landmaatschappij daarvoor samen met 6 andere partners uit verschillende EU lidstaten. Pacôme Elouna Eyenga, projectmanager bij de dienst Ontwikkeling van de Vlaamse Landmaatschappij licht toe: “Door boeren, onderzoekers en adviseurs samen te brengen, stimuleren we hen om samen te werken en innovatieve kennis te delen, die we helpen verspreiden over alle Europese lidstaten. De landbouwpraktijk staat daarbij altijd centraal.”
Toen de Europese Commissie (DG AGRI) in 2013 het EIP-AGRI netwerk oprichtte, was het doel duidelijk. Dit ‘Europees Innovatiepartnerschap voor duurzaamheid en productiviteit in de land- en bosbouw’ zou kennis over duurzame innovatie verspreiden in Europa en een netwerk uitbouwen waarin landbouwers, onderzoekers en adviseurs met elkaar in contact komen om zo efficiënt kennis te delen en samen oplossingen te vinden voor uitdagingen uit het veld.
Als een boer uit Polen een manier zoekt om duurzaam gewasplagen te bestrijden, efficiënter met water om te gaan of een korte voedselketen op te zetten, dan hebben onderzoekers of andere landbouwers uit Zweden, Spanje of België daar misschien al een oplossing voor. Adviseurs en onderzoekers kunnen dan weer ideeën van landbouwers verder delen in hun eigen netwerken. Zo worden innovatieve ideeën en goede praktijken efficiënt verspreid doorheen de EU, van veld naar lab en omgekeerd.
Vanuit Brussel ondersteunde het EIP-AGRI Service Point de uitbouw van dit innovatienetwerk. Samen met consortiumpartners uit Duitsland, Estland, Frankrijk, Nederland, Spanje en België stond de Vlaamse Landmaatschappij (VLM) mee aan de wieg van het EIP-AGRI netwerk. Het Service Point organiseerde in de afgelopen 8 jaar talloze netwerkevenementen waarin kennis delen en innovatie centraal stonden. Tijdens meer dan 40 focusgroepen verdiepten telkens 20 experts uit de hele EU zich in actuele thema’s uit de land- en bosbouw. Diverse onderwerpen kwamen aan bod, zoals bodemvervuiling of -verzilting, vermindering van antibioticagebruik bij varkens, precisielandbouw, vorstschade bij fruitproductie, hernieuwbare energie, korte voedselketens en agro-ecologie.
Meer informatie