In de omgeving van het Wissenbos (Getestreek), de Herk en Mombeek, de bovenloop van de Ijzer en de Leievallei tussen Kortrijk en Roeselaere werd samengewerkt aan een actieplan, dat het gebied weerbaarder moet maken tegen droogte en overstroming. De 4 regio’s pasten hier voor het eerst de principes toe van het rapport Weerbaar Waterland toe. Dat rapport is in 2022 geschreven door een expertenteam, naar aanleiding van de waterbom in de zomer van 2021. Aan de opmaak van het plan werkten zowel lokale besturen, Vlaamse overheden als experten van studiebureaus mee.
Vrijdag kwamen 70 geïnteresseerden bijeen voor een leerrijke dag waarin de uitgangspunten en leerlessen van Weerbaar Water+Land+Schap aan bod kwamen. Droogte en wateroverlast kunnen best aangepakt worden door het nemen van vele kleine bovenstroomse maatregelen waar dat kan, in nauwe samenwerking met landgebruikers zoals landbouwers. Er is plaats nodig om het water op te slaan, in de bodem of om het tijdelijk vast te houden.
In de 4 piloottrajecten werd waardevolle ervaring opgedaan hoe dat in de praktijk kan gebeuren, en waar ook technische maatregelen nodig zijn, zoals het leggen van dijkjes ter bescherming of het voorzien van een zone waar landbouwers water kunnen capteren. Bijzondere aandacht is besteed aan de manier waarop dit in het landschap kan worden ingepast en hoe dit complexe verhaal, met een onzeker toekomstperspectief met de burgers kan worden gedeeld. Het piloottraject in de 4 gebieden zorgt ook voor een stappenplan dat overal in Vlaanderen kan leiden tot meer weerbaarheid tegen klimaatverandering.