Op 11 september verzamelden ruim 45 landbouwers in Lummen voor de derde demodag rond beheerovereenkomsten. Deze keer werd de groep verwelkomd op het bedrijf van landbouwer Danny Maes. Het doel? Meer leren over de beheerovereenkomsten, en een demonstratie van hoe een faunarand met optionele braakrand duurzaam beheerd wordt.
Na een introductie door bedrijfsplanners Dirk Awouters en Davy Noelmans, waarin de details van de beheerovereenkomsten werden besproken, was het tijd om het veld in te trekken. De deelnemers gingen onder andere een faunarand met een optionele braakrand op Danny's landbouwpercelen bekijken.
Een faunarand is een strook die bestaat uit grassen en voornamelijk kruiden. De faunarand wordt twee keer per jaar gemaaid, telkens in twee helften. De ene helft wordt gemaaid tussen 15 maart en 30 april, en de andere helft tussen 15 augustus en 31 oktober. Door de maaibeurten af te wisselen, en het maaisel af te voeren, ontstaat een gevarieerde vegetatie die cruciaal is voor akkervogels zoals de veldleeuwerik en patrijs, die er nesten maken, voedsel vinden en schuilen.
Het was tijd voor de najaarsmaaibeurt van de helft van de faunarand. Danny Maes toonde hoe hij dat onderhoud uitvoert met verschillende landbouwmachines: een klepelmaaier, hooischudder en opraapwagen.
Een klepelmaaier is een machine die met draaiende klepels het gras en andere vegetatie kort maait.
Na het maaien kwam de hooihark in actie. Die machine legt het maaisel in rijtjes zodat het makkelijk opgeraapt kan worden.
Ten slotte gebruikte Danny zijn opraapwagen om het gemaaide gras op te ruimen. Die machine raapt het maaisel op en brengt het naar de sleufsilo, waar het wordt opgeslagen. Daar kan het maaisel gedeeltelijk verteren, zodat Danny het later als natuurlijke meststof op de akkers kan gebruiken.
Meer informatie