Foto's: ©VlaamseLandmaatschappij, Roald Steeno (behalve de foto van de zomertortel onderaan dit bericht.)
Bloemenakkers en samenwerking voor bedreigde zomertortel
In Pellenberg (Lubbeek) nemen gemotiveerde landbouwers het voortouw om de sterk bedreigde zomertortel te helpen overleven. Via beheerovereenkomsten creëren zij een voedselrijke omgeving voor de vogels bij hun terugkeer uit het overwinteringsgebied. Aan weerszijden van een wisselteeltperceel van 2,9 hectare zijn bloemenakkers van in totaal 1,75 hectare aangelegd. Dit zorgvuldig geselecteerde bloemenmengsel blijft laag en niet te dicht, waardoor de zomertortel er gemakkelijk voedsel kan vinden.
Brede samenwerking voor meer biodiversiteit
De zomertortel is een onopvallende, schuwe duivensoort die als enige duivensoort in de winter naar het zuiden trekt. Net zoals vele andere broedvogels is het aantal broedparen drastisch achteruitgegaan. In Lubbeek bevindt zich nog een kerngebied voor deze soort. Dat betekent dat de vogel hier de afgelopen jaren nog is gezien of gehoord.
Het project 'De zomertortel, terug van weggeweest in ons landschap' is een samenwerking tussen het Regionaal Landschap Noord-Hageland, de Vlaamse Landmaatschappij, het Agentschap voor Natuur en Bos en Natuurpunt Lubbeek. Het doel is om inzicht te krijgen in de aanwezigheid van de zomertortel en mogelijke broedgevallen in het gebied.
Om de zomertortel te ondersteunen, werden er verschillende initiatieven opgezet: Vrijwilligers van Natuurpunt brachten de aanwezigheid van de zomertortel in de omgeving in kaart.. Landbouwers werken mee door bloemrijke stroken in te zaaien en wisselteeltpercelen te beheren, waardoor het landschap geschikter wordt voor de zomertortel. Ze sloten daarvoor beheerovereenkomsten met de Vlaamse Landmaatschappij: zo krijgen ze financiële ondersteuning voor hun inspanningen. Op bepaalde locaties werden ook voederplekken ingericht, zodat er bij terugkeer van de zomertortel voldoende zaden beschikbaar zijn.
Doe mee: ondersteun soortenbescherming
Ben je landbouwer en wil je zelf bijdragen aan meer biodiversiteit in het landbouwgebied? Dan is een beheerovereenkomst misschien iets voor jou. Neem contact op met jouw VLM-bedrijfsplanner voor advies en ondersteuning!. Hier lees je de verschillende stappen die je moet doorlopen om een beheerovereenkomst te sluiten.
Meer informatie