Voorgeschiedenis
Op 16 augustus 2010 vraagt de stuurgroep van het project 'Maasvallei, ... grensverleggend' de inzet van het instrumentarium van de VLM in de Maasvallei om de doelstellingen en acties uit het Plan van Aanpak te helpen realiseren. Concreet vraagt de stuurgroep de opmaak en uitvoering van gedetailleerde plannen van landschapszorg.
Op 2 december 2011 volgt het ministerieel mandaat tot opmaak van een planprogramma Maasvallei voor de valleisegmenten 'Kessenich-Ophoven' en 'Leut-Meeswijk'. In 2014 werd het decreet betreffende de landinrichting goedgekeurd, waardoor de procedure en de mogelijkheden van landinrichting grondig veranderden. Op 23 april 2015 geeft de Vlaams minister, bevoegd voor landinrichting, opdracht aan VLM tot het onderzoek naar de opportuniteit en haalbaarheid van een landinrichtingsproject Maasvallei.
Op 15 juli 2016 wordt het landinrichtingsproject 'Maasvallei - fase 1' goedgekeurd en ingesteld door de Vlaamse regering.
Op 14 juni 2017 wordt de planbegeleidingsgroep 'Maasvallei - fase 1' opgericht. Er kan gestart worden met de opmaak van de verschillende landinrichtingsplannen.
Op 28 oktober 2020 keurt minister Demir het landinrichtingsplan Kessenich in Zich(t) goed.
Op 30 oktober 2020 keurt de Vlaamse Regering een bijkrediet voor het landinrichtingsproject Maasvallei Fase 1 goed.
Situering
Het landinrichtingsproject Maasvallei kadert in het overkoepelende Plan van Aanpak Maasvallei dat tot doel heeft het RivierPark Maasvallei in al zijn facetten te realiseren.
Het RivierPark Maasvallei is een initiatief van het Regionaal Landschap Kempen & Maasland en de provincie Limburg. Via het vastleggen van gezamenlijke doelstellingen in een Plan van Aanpak 'Maasvallei, ... grensverleggend' (in 2006) en de ondertekening van een "Charter voor een Grensverleggende Maasvallei" (in 2008) engageren de projectpartners zich om gezamenlijk te ijveren voor een grensoverschrijdend landschapspark, het zogenaamde 'RivierPark Maasvallei', met een totale oppervlakte van ca. 15.000 ha (met Nederland).
Het vernieuwde instrument landinrichting beschikt over een set van instrumenten die de realisatie van deelprojecten uit het Plan van Aanpak Maasvallei kan faciliteren en mogelijk maken. In een eerste fase heeft dit landinrichtingsproject betrekking op 2 van de 6 Maasvallei segmenten, met name het segment 'Kessenich-Ophoven' te Kinrooi en het segment 'Meeswijk-Leut-Vucht' te Maasmechelen.
Doelstelling
De doelstelling van het landinrichtingsproject 'Maasvallei - fase 1' is de kwaliteiten en de functies (ruimtelijk, landschappelijk, ecologisch, toeristisch,...) in het projectgebied van het RivierPark Maasvallei waar mogelijk te herstellen, te versterken en te ontwikkelen. Daarbij staat het streven naar synergie tussen functies en belangen centraal. Op die manier kan mee uitvoering gegeven worden aan doelstellingen en acties uit het Plan van Aanpak 'Maasvallei, ... grensverleggend'. Bijzondere aandacht hierbij gaat naar:
- Het herwaarderen van een aantal Maasdorpen die het concept van 'snoer van Maasdorpen' versterken
- Het vergroten van de verbondenheid tussen de verschillende Maasdorpen
- Het versterken van markante punt- en lijnvormige landschapsstructuren
- Het realiseren van (onderdelen van) de natuurverbindingen tussen de Maas en het nabij gelegen Kempisch plateau
- De zorg voor de kasteeldomeinen in het projectgebied
- De huisstijl van de Maasvallei gebruiken
- De ingerichte gebieden inschuiven in bestaande of nog te ontwikkelen recreatieve netwerken
Zie voor meer info bij Landinrichtingsplan Kessenich-Ophoven en Landinrichtingsplan Heerlyck Meeswijk, Leut en Vucht.
Bijkomende informatie
Rapport: Onderzoek naar opportuniteit en haalbaarheid van Landinrichting Maasvallei - fase 1