Door het stopzetten van varkensstallen en het annuleren van de bijhorende nutriëntenemissierechten, wil de Vlaamse Regering de uitstoot van ammoniak sterk terugdringen in Vlaanderen. Daarbij komen varkensbedrijven met een hogere impactscore (KMO's) en die hun varkensstal zullen slopen eerst in aanmerking voor de stopzetting, zodat een maximale positieve impact op de habitat en soorten binnen de speciale beschermingszones wordt gerealiseerd.
Tweede oproep
Op 31 augustus 2023 heeft de Vlaamse Regering op voorstel van Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir een definitief akkoord bereikt over een tweede oproep tot vrijwillige stopzetting van varkensstallen.
Lees
het volledig persbericht.
Eerste Oproep
Op 24 juni 2022 hechtte de Vlaamse Regering haar principiële goedkeuring aan het ontwerpbesluit Vlaamse Regering betreffende de vrijwillige stopzetting van varkensstallen. Met dat besluit krijgt de steunregeling de nodige juridische basis. Na die principiële goedkeuring werd de steunregeling aangemeld bij de Europese Commissie in het kader van staatssteun. De Europese Commissie keurde de steunregeling goed op 9 maart 2023.
Op 10 maart 2023 keurde de Vlaamse Regering de steunregeling inhoudelijk goed en keurde ze ook de definitieve Programmatorische Aanpak Stikstof (PAS) goed.
Op 31 maart heeft de Vlaamse Regering de vrijwillige stopzettingsregeling varkensstallen definitief goedgekeurd. De periode van indiening start op maandag 3 april 2023. Landbouwers hebben tijd om een dossier in te dienen tot en met 17 juni 2023 (verlenging van de indieningstermijn).
Formulieren eerste oproep
Infobrochure eerste oproep
Meer informatie over de stopzettingsregeling en de voorwaarden kunt u lezen in
de infobrochure.
Webinar eerste oproep
- Vrijwillige stopzettingsregeling varkensstallen 22 maart 2023