Als we willen dat de waterlopen evolueren naar goede tot zeer goede ecologische toestand en dat de waterkwaliteitsnormen worden gehaald, is het belangrijk dat u voldoende afstand houdt tot de waterloop bij het bemesten. Zo voorkomt u dat de mest in de waterlopen terecht komt en dat mest oppervlakkig afspoelt tijdens of kort na de opbrenging. Ook ondiepe uitspoeling van nitraat blijft op die manier beperkt.
Langs bevaarbare waterlopen maar ook langs onbevaarbare waterlopen van 1ste, 2de en 3de categorie mag u niet bemesten met dierlijke mest, kunstmest en andere meststoffen in een strook van:
- 5 m breed vanaf de bovenste rand van een waterloop;
- 10 m breed vanaf de bovenste rand van het talud van een waterloop die gelegen is in het Vlaams Ecologisch Netwerk;
- 10 m breed vanaf de bovenste rand van het talud van een waterloop die gelegen is aan een steile helling.
Hoe verder wordt bemest van de waterlopen, hoe kleiner de kans wordt dat nitraat in de waterloop uitspoelt. De bovenstaande afstanden zijn dus minimumwaarden en beter is het om nog meer afstand te houden.
De Mestbank raadt ook aan om voldoende afstand te houden van niet-ingedeelde waterlopen, zoals gewone grachten. Een kleine hoeveelheid meststof belast nl. al snel een belangrijk volume water. Zo contamineert 1 kg kunstmest (24% stikstof) al snel meer dan 25 m3 water.
Waar kunnen landbouwers en loonwerkers de waterlopen terugvinden?
Landbouwers kunnen de waterlopen van 1ste, 2de en 3de categorie terugvinden op de fotoplannen van de verzamelaanvraag. Loonwerkers kunnen die informatie terugvinden in de Vlaamse hydrografische Atlas, op de website Geopunt. Selecteer bij kaarten en plaatsen eerst ‘natuur en milieu’, daarna ‘water’ en nadien ‘Vlaamse hydrografische Atlas -VHA-waterloopsegmenten volgens categorie’. Vul vervolgens een adres of perceelnummer in en zoom in naar de gewenste locatie. Als u daarna op de knop 'toon de legende' drukt, ziet u welk type waterlopen zich in de buurt bevinden.