Op de foto: Afhaalmoment zaaimengsel in aanwezigheid van minister Jo Brouns
Akkervogelbeheer en biodiversiteit
De meeste beheerovereenkomsten in Riemst zijn gericht op de bescherming van akkervogels. De landbouwers sluiten voornamelijk overeenkomsten voor vogelvoedselgewassen, waarbij percelen ingezaaid worden met een mengsel van kruiden en zaaddragende gewassen die niet geoogst worden. Dat zorgt voor een rijk voedselaanbod voor overwinterende akkervogels zoals de veldleeuwerik, grauwe gors en geelgors.
Ook bloemenakkers winnen aan populariteit. Die akkers verhogen het voedselaanbod voor insecten zoals bijen en vlinders. Meer insecten betekenen op hun beurt meer voedsel voor akkervogels, zoals de veldleeuwerik en de gele kwikstaart.
Daarnaast dragen Riemsterse landbouwers hun steentje bij aan het landschap door het onderhoud van bijna vier kilometer hagen.
Groepsaankoop zaden als belangrijke ondersteuning
De toename van het aantal beheerovereenkomsten vraagt ook om een grotere beschikbare hoeveelheid zaaigoed. Een groepsaankoop van het Regionaal Landschap Lage Kempen (RLLK) heeft daarin een belangrijke faciliterende rol gespeeld. De groepsaankoop biedt een win-winsituatie voor alle betrokkenen: landbouwers kunnen gemakkelijker de juiste zaadmengsels aankopen en tegelijkertijd wordt gegarandeerd dat de mengsels voldoen aan de vereiste kwaliteit (streekeigen soorten, geen cultuurvarianten of exoten).
Riemsterse landbouwers bleken de grootste afnemers van zaden binnen de groepsaankoop en kunnen zich nu klaarmaken om hun percelen in te zaaien. Dat betekent een verdere boost voor biodiversiteit en erosiebestrijding in de regio.
Meer informatie