Het recht van voorkeur is het wettelijk of contractueel recht ten gunste van bepaalde privépersonen of publiekrechtelijke rechtspersonen om een goed met voorrang op alle andere personen te kopen wanneer de eigenaar zijn voornemen tot verkopen kenbaar maakt.
Het recht van voorkeur voor de Vlaamse Grondenbank vloeit voort uit hoofdstuk VI/1 van het decreet betreffende het oprichten van de Vlaamse Grondenbank.
De Vlaamse Grondenbank gebruikt de gronden die op deze manier worden aangekocht om haar taken uit te oefenen overeenkomstig het decreet Vlaamse Grondenbank, waaronder:
- het aanleggen van grondreserves in functie van de realisatie van projecten die ze uitvoert in opdracht van een administratieve overheid van het Vlaamse Gewest;
- op vraag van landbouwers of een administratieve overheid van het Vlaams Gewest onroerende goederen die in landbouwgebruik zijn uit te ruilen van niet agrarische naar de agrarische structuur en landbouwbedrijven te verplaatsen
Wie moet aanbieden?
Het recht van voorkeur voor de Vlaamse Grondenbank is geldig bij elke verkoop van onroerende goederen binnen bepaalde bestemmingscategorieën door een administratieve overheid van het Vlaamse Gewest. De administratieve overheden van het Vlaamse Gewest worden in het decreet betreffende het oprichten van de Vlaamse Grondenbank als volgt omschreven:
- Het Vlaamse Gewest;
- De Vlaamse Gemeenschap;
- De diensten van het ministerie van de Vlaamse Gemeenschap;
- De instellingen die afhangen van het Vlaamse Gewest of van de Vlaamse Gemeenschap;
- De besturen die onder het administratief toezicht staan van het Vlaamse Gewest of van de Vlaamse Gemeenschap;
- De instellingen die onder voornoemde besturen ressorteren;
- De publiekrechtelijke en privaatrechtelijke rechtspersonen die in het Vlaamse Gewest belast zijn met taken van openbaar nut.
Wanneer moet de aanbieding gebeuren?
Wanneer de administratieve overheid van het Vlaamse Gewest het onroerend goed wenst te verkopen, dient eerst het recht van voorkeur aan de Vlaamse grondenbank aangeboden te worden.
Het recht van voorkeur moet aangeboden worden bij de verkoop van onroerende goederen die liggen in een gebied dat valt onder de categorie ‘recreatie’, ‘landbouw’, ‘bos’, ‘overig groen’, ‘reservaat en natuur’, ‘gemeenschaps- en nutsvoorzieningen’ of ‘ontginning en waterwinning’, vermeld in artikel 2.2.3. van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening van 15 mei 2009.
Hoe moet de aanbieding gebeuren?
- U vult volgende formulieren volledig in, en ondertekent ze:
- Stuur beide ingevulde en ondertekende formulieren, samen met de nodige bijlagen, met een aangetekende brief aan de provinciale afdeling van de VLM waar (het grootste deel van) de percelen van de aanbieding ligt. U kunt uw aanvraag er ook persoonlijk afgeven tegen ontvangstbewijs.
Welke vraagprijs?
De aanbieding moet een vraagprijs bevatten. Die vraagprijs mag niet hoger zijn dan de venale waarde, zoals geschat door een commissaris van de afdeling vastgoedtransacties, een ontvanger van het registratiekantoor of een beëdigde schatter.
Als u een schatting aanvraagt met het oog op een openbare verkoop, als de Vlaamse Landmaatschappij het recht van voorkeur niet zou uitvoeren, is het raadzaam om niet alleen een schatting te vragen van de instelprijs in functie van een openbare verkoop, maar meteen ook een schatting van de venale waarde van de onroerende goederen.
Verdere procedure
De Vlaamse Grondenbank kan het recht van voorkeur uitoefenen met een beveiligde zending binnen een termijn van twee maanden na datum van de aanbieding.
Als de Vlaamse Grondenbank het aanbod niet aanvaardt binnen die termijn, kan het goed vrij verkocht worden aan een derde over een periode van één jaar vanaf de datum van de aangetekende zending of de datum vermeld op het ontvangstbewijs van de aanbieding,. Het goed mag wel niet verkocht worden tegen een prijs en onder voorwaarden die gunstiger zijn dan vermeld in het aanbod tot aankoop aan de Vlaamse Grondenbank. Na verloop van de periode van één jaar moet het goed opnieuw aangeboden worden aan de Vlaamse Grondenbank, voor over te gaan tot de verkoop ervan.